Kultura

Promocija knjiga Jovanke Stojčinović Nikolić

Promocija knjiga u Zenici
Promocija knjiga u Zenici
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Promocija knjiga Jovanke Stojčinović Nikolić – Proteklog vikenda, u Muzeju grada Zenice održana je promocija dvije nove knjige Jovanke Stojčinović – Nikolić, pjesnikinje i predsjednice Udruženja književnika RS.

Za knjigu “Izabranih pesama”, koja predstavlja svojevrstan poetski sumarum čerdesetogodišnjeg rada Stojčinovićke (prvu nagradu za poeziju dobila je već sa 16 godina ), izbor i predgovor je pisao Dragan Jovanović – Danilov, jedan od najznačajnijih srpskih pjesnika novog doba. Istovremeno, ova knjiga je proglašena i najboljom u ovogodišnjoj književnoj produkciji Republike Srpske.

Drugu knjigu, pod naslovom “Svjetlost nad Stojčinovinom”, a koja obuhvata pjesnikinjin književni opus iz više rakursa, pisao je univerzitetski prof. dr Bogomir Đukić. Dakle, čitav jedan posvećenički život , slobodno mogu reći, velike pjesnikinje, obrađen i osvijetljen za pokoljenja koja dolaze. Ovakve knjige su inače vrlo rijetke u našem jezičkom prostoru, tako da izuzetno mali broj književnika ima “svoju knjigu”, onu koja praktično predstavlja njegovo cijelokupno književno djelo. Tek nešto oko petnaestak najvećih zaslužilo je ovo svojevrsno, testamentarno priznanje od struke i književne istorije i kritike.

Zanimljivo je da su Jovankinom poetskom matineu prisustvovali uglavnom zeničke kolege, ljudi od pera, tako da se nakon oficijelnog dijela razvila diskusija o aspektima, ciljevima, kao i ono, uvijek prisutno i neizbježno pitanje o svrsishodnosti pisanja, uopšte. Sama autorka je odala priznanje zeničkim kolegama, na informisanosti, poznavanju materije i indirektnom učešću u programu.

Naime, gošća je prozvala domaćine da joj se pridruže čitanjem vlastitih poetskih radova, tako da je izbjegnut onaj ovještali ex katedra mehanizam književnih susreta, koji od radoznale publike čini samo puke posmatrače i konzumente ove književne vrste, koja je inače definisana kao sama suština i jedan od najljepših produkata ljudskog duha.

Bojan Bogdanović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno