Info

Produžen rok za prisilnu naplatu poreznog duga

Ponovo produžen rok za prisilnu naplatu 2,34 milijarde KM poreznog duga
Ponovo produžen rok za prisilnu naplatu 2,34 milijarde KM poreznog duga
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Produžen rok za prisilnu naplatu poreznog duga- Realizirajući zaključak 36. hitne sjednice, direktor Porezne uprave FBiH je, za današnju sjednicu Vlade Federacije BiH u Mostaru, dostavio analizu stanja najvećih poreznih dužnika u Federaciji BiH, s prijedlogom mjera.

Dug u prisilnoj naplati na dan 31.03.2016. godine iznosi 2.344.285.100,86 konvertibilnih maraka. Osim ovog, postoji i tekući dug, koji nije prispio za prisilnu naplatu, u iznosu oko jedne milijarde KM. Naime, u prisilnoj naplati je dug po osnovu rješanja i poreznih prijava koje su postale konačne i izvršne. Onaj koji nije u prisilnoj naplati je koji je utvrđen u inspekcijskom nadzoru kao dodatna porezna obaveza i dug po poreznim prijavama podnesenim uime poreznog obveznika, koji nije postao konačan i izvršan da bi prispio na naplatu prinudnim putem.

Od ukupnog duga, dug obveznika koji su u većinskom vlasništvu organa vlasti u Federaciji BiH iznosi 1.111.176.540,62 KM. Najveći iznos ovog duga, odnosno 75 posto, se odnosi na doprinose za socijalno osiguranje, a ostatak na ostale direktne poreze.

Posmatrano po kantonima, najveći ukupan dug iskazalo je 26 obveznika u Sarajevskom kantonu, u ukupnom iznosu od 431.103.181,92, dok su na čelu liste od 20 najvećih poreznih dužnika, po evidenciji Porezne uprave na dan 31.03.2016. godine, a koji se nalaze u postupku prisilne naplate, JP Željeznice FBiH (198.067.067,03 KM), KJKP Gras d.o.o. Sarajevo (116.647.551,66 KM) i EPBiH JP-ZD Rudnici „Kreka“ d.o.o. (110.555.025,48 KM).

Porezna uprava je, u skladu s propisima, nastojala zaključiti sporazume o odgođenom ili plaćanju duga na rate. Međutim, i pored zaključenih sporazuma neki obveznici nisu u situaciji da blagovremeno izmiruju porezne obaveze.
U proteklim godinama doneseno je šest zakona, sa izmjenama, kao i Uredba o postupku finansijske konsolidacije privrednih društava u vlasništvu FBiH, kojima je pokušano putem određenih olakšica pomoći ovim i drugim poreznim obveznicima, ali ciljevi nisu postignuti.

Ocjenjujući da je stanje u ovoj oblasti teško i ozbiljno i da problem neplaćanja poreznih obaveza traje gotovo 20 godina, Vlada FBiH je, odlučna da nađe najoptimalnija rješenja, danas donijela više obavezujućih zaključaka.

Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo finansija da, u roku od 10 dana, pripremi izmjene propisa koji uređuju procedure prinudne naplate poreza, kojima će biti omogućeno produženje roka za zaključenje sporazuma o odgođenom plaćanju, odnosno plaćanje na rate, na period do deset godina.

Zadužena je Porezna uprava FBiH da, također u roku od 15 dana, na zahtjev Federalnog ministarstva finansija, dostave podatke o poreznim dugovanjima pravnih osoba, s prijedlozima eventualnih rješenja, uzimajući u obzir parametre koje zahtijeva Federalno min istarstvo finansija, a kojima rspolažu Porezna uprava, resorna federalna ministarstva i vlade kantona.

Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da, u roku od 60 dana, Vladi Federacije BiH dostavi izvještaj o stanju i predloži mjere koje uključuju konkretne izmjene zakonskih propisa s ciljem rješavnja problema neplaćanja javnih prihoda od strane poreznih obveznika. Ovi zaključci stupaju na snagu odmah.

Vlada Federacije BiH dala je saglasnost na odluku Nadzornog odbora BH Gasa o smanjenju veleprodajne cijene prirodnog gasa s dosadašnjih 550 KM na 500 KM za hiljadu kubnih metara, počevši od 1.4.2016. godine.

Ovo je četvrta odluka o pojeftinjenju gasa u posljednjih pola godine. U oktobru prošle godine cijena gasa je snižena sa 754 na 640, pred Novu godinu na 600 KM, a prije nešto više od na 550 KM.

direktno.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno