Politika

Priznajemo – krivi smo #zacelik!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Priznajemo – krivi smo #zacelik! – Na zapadu ništa novo – nakon teksta našeg NK Čelik Zenica kojim se bahato pokušala predstaviti vizija jednog preporođenog Čelika koji je naglo došao u prvi plan u predizbornoj kampanji vladajućeg režima u Zenici, odlučili smo da objavimo i svoj stav glede natpisa u kojem smo označeni kao glavni krivci za sve ono loše što pogađa naš klub.

Naviknuti na polupismene nebuloze koji dolaze iz rasturenog kluba, nismo bili previše iznenađeni kada je iznervirani Arnel Kalušić, nakon kataklizmičkog neuspjeha pokušaja obmane naše inicijative i sukobljavanja Čelikovih navijača, privukao tastaturu i izbljuvao zadnji tekst kao jedan od zadnjih pokušaja da sačuva obraz pred svojim gazdom kao poslušan ljubimac ali i pred svojim stranačkim gospodarima kojima nije u interesu da se talasa u i oko Čelika.

U pripremi ovog saopćenja, pokušali smo da se referišemo na gorenavedeni tekst no, bez većeg iznenađenja, saznali smo da zvanična stranica našeg kluba nije u funkciji. Fatal error poslušnici i dovoljan pokazatelj vaše sposobnosti – dovodili biste milionere da vam vjeruju a ni stranicu ne možete napraviti.

Iako nerado, pristupili bismo raščlanjivanju jednog od posljednjih predizbornih trzaja SDA mašinerije u Čeliku i Gradu Zenici kako bismo svima, po ko zna koji put, predstavili svu farsu koja okružuje naš klub. Iako gadan posao, svjesni smo da je to nužno kako bi se porazilo zlo i konačno okrenula nova stranica u ovom gradu i klubu, ma pod čijim vodstvom – vi ste sve kredite potrošili. Stoga – krenimo redom.

Vođe navijača su predstavljeni kao inicijatori bojkota što je jedna neviđena nebuloza i elementarno nepoznavanje navijačkih kodeksa i njihove organizacije na koje se autor poziva. Jasno nam je neko može imati takav stav, ipak je Zenica jedan veliki grad na koji se treba prilagoditi i naučiti oslušnuti njegov puls i pravila koja vrijede u njemu. Bojkot je započeo u augustu 2014. god. odlukom cijele navijačke grupe“Robijaši 1988 Zenica” te je bio i ostao neupitna stavka njihovog djelovanja. Podvlačimo “njihovog” jer u tom trenutku, naša inicijativa NGG “Za Čelik” nije niti postojala već se upravo izrodila iz diskusija sa navijačima o mogućim dugoročnim rješenjima problemima našeg kluba nakon decenija praznih obećanja. Ipak, s obzirom da su nas optužili oni koji su izgleda uvijek u pravu, ovim putem priznajemo da smo glavni i odgovorni krivci za nastupanje i održavanje bojkota domaćih utakmica što je jedini razlog Čelikovog kraha jer drugih problema u njemu nema – krivi smo!

Glede političke pozadine naše inicijative – podsjetili bismo režim da smo sa takvim jeftinim i paničnim potkazivanjima neistomišljenika završili prije tačno 26 godina. Javnost se uvjerila u naše iskrene namjere i političku neovisnost u našem djelovanju tako da ne vidimo potrebu dalje argumentacije nečega što ostaje na neuspješnom blaćenju. Gospodo ispred SDA, jasno nam je da se bojite tuđih “političkih kuhinja” jer ste odviše svjesni koliko je aktivna vaša vlastita – drugačije niste nikada ni znali. Priznajemo da smo razmišljali mozgom, analizirali smo Čelikove probleme, vidjeli da je jedini način da se isti riješe putem institucija Grada Zenice pod kontrolom režima te smo toga pokušavali razgovarati s vama. Vi ste nas iznevjerili, izvarali i pokušali iskoristiti i samim time isprljali svojim politikanstvom. Priznajemo, upiranjem prsta u vašu odgovornost i nesposobnost postali smo i politički aktivni – krivi smo!

U silnoj panici spašavanja šta se spasiti može, optužili ste nas i da želimo prisilno preuzeti klub metodama zastrašivanja i prijetnji. Borili smo se i borit ćemo se za depolitizaciju kluba i nismo željeli prihvatiti pozicije koje ste nam nudili u klubu i poslove u gradskim preduzećima tako jeftino prodajući obraz pristajući na vašu jeftinu igru gašenja svih progresivnih inicijativa. Pored toga što su vam vlastiti poslušnici potrošna roba pa ste ih bili spremni žrtvovati kako biste napravili mjesta za nas, drznuli ste se trgovati sa onima koji su iskreniji, časniji i obrazovaniji od vas iako su isti nebrojeno puta rekli da ne žele funkcije u klubu ali da stoje na raspolaganju bilo kome ko je spreman graditi jedan novi Čelik.Priznajemo, nismo željeli pristati na vašu igru, baciti sve niz vodu i sada vama pomagati da se umjesto za 12. borite za famozno 10. mjesto – krivi smo!

Interesantno je bilo pročitati tvrdnju da su “prethodni saziv Skupštine” ali i gosp. Bruno Bojić radili protivno interesima kluba i to iz više razloga. Ukoliko to vaši amidžići i stranački podobni vječni studenti provincijskih univerziteta koje ste uhljebili do sada nisu shvatili – klub ne može postojati bez Skupštine. Ako je taj saziv Skupštine “bivši” – koji je trenutni? Ko ju je raspustio, čijom odlukom i ko je imao pravo da se imenuje kao nova Skupština ako ista uopće i postoji? Ko su njeni članovi i kako su izabrani? Naš besplatan savjet, a takvih za Čelik imamo na stotine, je da takve stvari ne iznosite u javnost jer bi neka od režimu neodanih inspekcija mogla da vam učini uslugu i ugasi klub zbog neispunjenja jednog od osnovnih preduvjeta funkcionisanja. Dakle, Skupština se ne raspušta pucanjem već kucanjem. Farsa postaje još i veća ako razmotrimo činjenicu da smo i sami od početka upozoravali na apsolutno pogrešnu politiku imenovanja novog Upravnog odbora koju ste upravo vi i provodili. Kako je moguće da smo bili na istoj strani iako nije bilo slaganja oko tog pitanja, jesmo li tada bili i igrači SDA, je li to moguće?Priznajemo, argumentovano smo upozoravali da će ta finta završiti neuspjehom te preuzimamo punu odgovornost što je vaš kandidat iznevjerio vas i pokazao vašu punu nesposobnost u još jednom stranačkom i političkom inžinjeringu unutar našeg Čelika – krivi smo!

Autor teksta, valjda previše zanesen predodžbom vlastite “moći”, sasvim neskromno uspio je da se proglasi i “sportskim ekspertom” koji je pripremio uslove za “reprogram”. S obzirom da je isti vjerovatno propustio da konsultuje i gorenavedene “eksperte” za pravo, jasno je elementarno nepoznavanje postupaka koje je potrebno provesti da bi se stvorili zakonski preduslovi za potpisivanje “reprograma”. Isti se ne rješava nikakvom odlukom klubova konstitutivnih naroda već izmjenomZakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima FBiH, koja je paradoksalno podržana od strane Vlade FBiH prilikom ulaska u proceduru. Stoga Arnelu Kalušiću savjetujemo da se prestane igrati Football Managera sa našim klubom i da pripazi da se ne zamjeri i vlastitoj stranci, jer bi njegova ionako klimava pozicija mogla biti ponuđena nekome od nas. No tu se javlja i još jedno pitanje – ko će plaćati taj reprogram? Čijom odlukom, od čijih sredstava? Naš Čelik nema taj novac a Grad Zenica nema kapaciteta da se dodatno zadužuje ili paralelno finansira i klub i reprogram već samo jedno od toga. S obzirom da poznajemo osnove matematike i analizirali smo budžet Grada Zenice i sličnu situaciju u Gradu Tuzli unaprijed preuzimamo odgovornost za to što reprogram neće biti potpisan po najpovoljnijim uslovima niti će se isplatiti Čelikov dug u potpunosti – krivi smo!

Reorganizacija omladinskog pogona, za koju se i sami zalažemo, je svakako hvale vrijedan projekat koji je potreban Čeliku. Međutim, ista ta reorganizacija nema nikakvog smisla ako se zadrži katastrofalno loš način odlučivanja gdje članovi Skupštine upravljaju omladinskim selekcijama i trenerima, nad istima se vrši pritisak i nemaju osnovne uslove za rad. Omladinski rad se ne reorganizuje novim dresovima i brošurama već strateškim planom i višegodišnjim radom. S obzirom da nam je jasno da je to još jedna predizborna finta, unaprijed preuzimamo odgovornost za propast tog projekta – krivi smo!

U završnim dijelovima obećanja i bajki za masu, kada smo se zaista nadali da ne može niže, naš kidnapovani klub je ponovo zloupotrijebljen u predizborne i interesne svrhe režima na način da se ponovo obećavaju “investitori iz inostranstva”. Gospodo, niko od nas ne bi bio spremniji da prihvati rješenje za oporavak Čelika ukoliko će ono donijeti napredak našem klubu – još na samom startu smo rekli da želimo čuti rješenje koje je bolje od našeg. Ipak, jasno nam je, a tako i vama, da od takve priče nema ništa – investitori ne padaju na jeftine folove i finte već na konkretne brojke – a one vam zbog vašeg (ne)rada ne idu u korist. Niste uspjeli dovesti investitore da zarade u ovom gradu, tako da ih sigurno nećete dovesti ni da ulažu u klub od kojeg se ne može zaraditi. Nismo bili ni jedini koji smo pisali o tome – svima je jasno da vaše finte i šarene laže ne prolaze. Na perfidan i malograđanski način pokušavate podvaliti priču o “novom statutu po principu socijalno-društvene situacije u našem gradu što je jedino prihvatljivo”. Šta to znači – u ovom gradu je jedino prihvatljivo da odlučujete vi a svi ostali koji žele to ponuditi svima su politički instruirani i uništavaju klub? Bojimo se da su prošla vremena političkih neprijatelja i zadrtih aktivnosti podzemlja kojima i dalje pokušavate prodati ovu priču no ipak i sami otkrivate vlastite namjere. U programu režima na 40. stranici iznosite svoj politički plan “oporavka” Čelika koji ste i nama pokušali podvaliti –“dati podršku u uspostavljanju sportskog društva Čelik kroz objedinjavanje velikih sportskih kolektiva iz domena popularnih kolektivnih sportova”. Iako su mnogi mislili da su vaši planovi sahranjivanja sporta u Zenici na samom kraju, pokazali ste da može i gore. Uspostavljanjem sportskog društva “Čelik” učinit ćete veliki korak ka totalnoj režimskoj kontroli svih klubova koji bi se možda i teoretski mogli da drznu da djeluju slobodno, van kandži politike. Čini se da Arnel Kalušić diže glas da smo tobože politički instruirani a upravo je direktno počeo da radi na sprovođenju predizbornih finti vlastite stranke čime je direktno izabrao stranu stranke a ne kluba. Uvijek smo bili korak ispred vas – pisali smo i o situaciji u u FK Sloboda Tuzla koja je upravo izgubila jedinog investitora zbog miješanja politike putem Sportskog društva “Sloboda”. Reprogram se ne plaća, podrška izostaje, a politički pritisak je neizostavan. Kada smo tražili statut vašeg planiranog sportskog društva kada ste već tražili našu pomoć – proglasili ste nas neradnicima i neprijateljima Čelika. Zbog toga, priznajemo i da smo odgovorni za neminovni propast vaše ideje sa imaginarnim poluinvestitorima putem režimski postavljenog statuta koji smo argumentovano odbili od poslušnikaNihada Pašalića koji će dovesti do dalje regresije našeg Čelika i mogućeg gašenja istog putem fintiranja sa sportskim društvom jer nismo makar i teoretski uspjeli zatvoriti rupe u statutu kojima ćete to učiniti – krivi smo!

Sami kraj saopćenja počiva na još jednoj provincijskoj laži pa ćemo i to zatvoriti dokazom i tako totalno poraziti autora teksta u nadi da će sačuvati vlastitu čast i uzdržati se od sličnih pokušaja montiranja blatantnih laži u budućnosti. Od posljednjeg sastanka koji je održan sa v.d. gradonačelnikom Selverom Kelešturom i autorom teksta, Arnelom Kalušićem 27. augusta 2016. god. na kojem je dato obećanje da će se redovno održavati sastanci glede konsolidacije snaga u pomoći Čeliku do našeg povlačenja iz te farse zbog manjka ikakvog kontakta 25. septembra 2016. god. nije bilo niti jednog jedinog kontakta sa nama. To uključuje dopise, e-mailove, telefonske pozive, SMS-ove, društvene mreže i golubove pismonoše. Pošto “ekspert za sport” Arnel Kalušić očito želi ocrniti rad naše inicijative te je time svesti na margine po instrukciji svojih gospodara, dat ćemo mu priliku za to.Ukoliko podnese opipljiv dokaz da je ostvario ikakav kontakt sa NGG “Za Čelik” u navedenom periodu prije nego smo se javno povukli iz te farse kojom je kupovano vrijeme i mir, priznat ćemo sve njegove navode, prekinuti našu inicijativu i u potpunosti pozvati sve Zeničane da glasaju za njegove gazde i podrže projekat Čelika iz kuhinje onih koji ga “spašavaju” zadnje dvije decenije. Dok on ne dokaže da smo mi krivi za takve laži, mi ćemo priznati odgovornost za neučešće u predizbornoj šutnji i netalasanje protiv onih koji na sve načine pokušavaju Čelik držati izvan dohvata građana i drže ekskluzivno pravo da vode klub – krivi smo!

Pokušaj pozivanja navijača na tribine ipak ćemo ostaviti najvjernijima – Čelikovim “Robijašima” koji i dalje drže svoj bojkot i složniji su nego ikad a ne Arnelu Kalušiću. Ipak je ovo Čelik, a ne Sutjeska. A politikanstvo i prodaju također ostavljamo na prosudbu svim građanima Zenice 2. oktobra – i dalje pozivamo sve da glasaju PROTIV onih koji su na vlasti dvije decenije i uništavaju naš klub. Za koga – neka izaberu sami. Ako smo se prodali nekome kako tvrdi režim – krivi smo!

Imajući u vidu da ste zaboravili da nas optužite i za ostale stvari, ili nije bilo vremena zbog predizbornog fintiranja, mi ćemo to sami učiniti kako bismo oslobodili Čelik od svakog utega koji ga sprečava da dostigne visine koje mu sprema režim na izdahu:

– krivi smo za 20 godina kriminala,

– krivi smo za preko 12 miliona KM dugovanja,

– krivi smo za propuštanje rokova za reprogramiranje duga,

– krivi smo za sportsku politiku koja je dovela do 20 godina bez trofeja

– krivi smo za sportsku politiku koja je dovela do 20 godina borbe za opstanak,

– krivi smo za sportsku politiku koja dovela do 8 godina bez evropskog takmičenja,

– krivi smo za nedobijanje evropske licence u zadnjih 8 godina i da se takmičenje izborilo,

– krivi smo za sportsku politiku koja nije ostvarila nijedan značajniji odlazni transfer igrača u zadnjih 10 godina,

– krivi smo za sportsku politiku koja nije proizvela nijednog značajnijeg reprezentativca u zadnjih 20 godina,

– krivi smo za nestručan rad radne zajednice kluba,

– krivi smo za sportsku i organizacijsku apokalipsu u omladinskom pogonu,

– krivi smo za Michaela Laudrupa,

– krivi smo za štimanje utakmica i gubitke pečata,

– krivi smo za neraspisivanje ijednog konkursa,

– krivi smo za kršenje zakona i statuta i

– krivi smo što smo šutjeli 20 godina!

Kome će se vjerovati ostaje na čitaocima ovih čitaocima. Djelovali smo i ostajemo djelovati čisto i transparentno. Po okončanju izbora – Gradskom vijeću Zenice upućujemo zahtjev da se održi tematska sjednica po pitanju NK Čelik Zenica i tako počne odmotavati klupko problema a svimpotpisnicima memoranduma da podrže taj prijedlog. Do vas je 2. oktobra hoće li biti više glasova koji će to blokirati ili koji će to podržati – ma ko oni bili. Do vas je hoćete li biti slijepi sljedbenici ili odgovorna čaršija – ma gdje živjeli. Jer i ako ne uspije – mi ćemo biti krivi jer smo se i usudili pokušati!

KRIVI SMO ZA OVAKAV ČELIK!

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno