Info

Prijevoz mrtvih osoba kao poslovna djelatnost

Cijena ovisi o kilometraži i željama
Cijena ovisi o kilometraži i željama
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prijevoz mrtvih osoba kao poslovna djelatnost- Veliki broj bh. građana živi van BiH. Otišli su u potrazi za poslom ili ih je rat natjerao. Većina njih, posebno stariji, izrazili su želju da kada umru budu ukopani u svojoj zemlji. Javna i privatna pokopna društva već godinama vrše prijevoz umrlih iz inozemstva u BiH. Nekada izuzetno komplikovana procedura je olakšana, a da bi sve prošlo bez problema potreban je odgovarajuća dokumentacija i novac.

Većina privatnih firmi prijevoz naplaćuje 1 KM po kilometru, a ostali troškovi ovise od izbora kovčega i ostalih želja porodice koje se tiču sprovoda.

Vladimir Avlijaš je direktor jedne firme koja se bavi međunarodnim prijevozom pokojnika, a rade i za područje BiH godinama.

“To je posao kao i svaki drugi s tim da naš ima još veću dozu odgovornosti i tačnosti. Procedura za prijevoz i prenos umrlih iz inozemstva, te iz BiH u inozemstvo, zahtjeva određenu dokumentaciju koja se pribavlja, ovisno od slučaja, u bolnici, općini, carinskoj upravi i nadležnim konzulatima. Na primjer, u utorak je preminuo jedan čovjek u Minhenu. Mi smo u četvrtak ujutro bili tamo, završili sve dokumente i procedure, prevezli tijelo i navečer smo bili kući”, rekao nam je Avlijaš.

Mnogi ljudi strahuju koliki će troškovi biti, te koliko cijela procedura može potrajati. No, za razliku od ranije kada su procedure bile komplikovanije, sada je to regulisano pravilima EU. Pogrebna društva i preduzeća se snalaze na različite načine. Jedno tuzlansko pogrebno preduzeće ovim poslom se bavi pet godina. Cijena prijevoza iznosi 0,8 eura po kilometru.

“Imamo poznanstva u ambasadama i konzulatima, pa lakše dobijemo sve papire i nemamo nikakvih problema. Ranije je bilo problema sa Slovenijom i Republikom Hrvatskom, no kako su ušli u EU nemamo problema. Prijevoz preminulog se vrši u posebnim limen-drvenim sanducima. Ambasade upute depešu graničnom prijelazu na kojem smo rekli da ćemo preći, a to ovisi od mjesta u koje vozimo preminulog, tako da sve prođe bez problema”, rekao nam je radnik preduzeća dodavši kako situacija za privatnike i nije baš idealna jer primat u ovom poslu drže pokopna gradska preduzeća i vjerske zajednice.

Iz Bakija su nam rekli kako cijena ovisi od mjesta ukopa, te da li oni pribavljaju sve dokumente ili porodica. Cijena se naplaćuje po kilometru.

U KJKP Pokop cijena prijevoza umrlog po jednom kilometru iznosi 1,10 KM, a ostale cijene ovise od onoga šta porodica preminulog želi (vrsta sanduka, mjesto ukopa, prisustvo religijskih zvaničnika, priprema preminulog za ukop i sl).

“Prijevoz se vrši u specijalnim vozilima uz prateću dokumentaciju za prijevoz umrlog. Ako se prelazi kroz granične prelaze više država, onda su potrebne tranzitne vize za prijevoz. Tijelo se nalazi u zapečaćenom limeno-drvenom sanduku čija se cijena kreće od 300 KM do 6.000 KM, ovisno šta porodica želi”, rekao nam je Šefik Vatreš iz KJKP Pokop.

Kada su u pitanju dokumenti, potrebni su kopija putne isprave/identifikacionog dokumenta, dokaz o uzroku smrti (nalaz ljekara) s ovjerenim prijevodom ukoliko nije ispisan na latinskom, engleskom ili njemačkom jeziku, izvod iz matične knjige umrlih inozemnog organa i dokaz o rezervaciji ukopnog-grobnog mjesta u BiH.

Također, potrebno je dati punomoć pokopnom društvu ili preduzeću koje će vršiti prijevoz ukoliko će oni vaditi potrebnu dokumentaciju. Procedura obično bude završena isti dan.

Neke pogrebne firme nude i više od samog prijevoza i organizacije ukopa, pa organizuju doček članova porodice i prijatelja sa aerodroma ili autobuske stanice, te hotelski smještaj za ožalošćene.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno