Info

Prijava zaposlenika u Jedinstveni sistem

Poslodavci dužni prije početka rada zaposlenike prijaviti u Jedinstveni sistem
Poslodavci dužni prije početka rada zaposlenike prijaviti u Jedinstveni sistem
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prijava zaposlenika u Jedinstveni sistem- Porezna uprava Federacije BiH obavještava obveznike uplate doprinosa-poslodavce da je danas počela primjena Zakona o izmjenama Zakona o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, prema kojem su porezni obveznici dužni prijavu svakog novog zaposlenika podnijeti nadležnoj poreznoj ispostavi najkasnije dan prije početka rada zaposlenika, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava FBiH poziva porezne obveznike da prijavu radnika izvrše prije nego što zaposlenici započnu sa radom kako se ne bi izlagali nepotrebnim sankcijama i toškovima.

Prijava zaposlenika u Jedinstveni sistem podnosi se na obrascu JS3100 koji se može preuzeti sa web stranice Porezne uprave FBiH u dijelu obrasci. Popunjen obrazac prijave JS3100 predaje se u nadležnu poreznu ispostavu.

Prijavu za upis zaposlenika u Jedinstveni sistem obveznik uplate doprinosa podnosi, i to: prema sjedištu obveznika uplate doprinosa gdje zaposlenik radi, prema sjedištu poslovne jedinice izvan mjesta sjedišta gdje zaposlenik radi, prema prebivalištu zaposlenika iz FBiH koji je zaposlen u institucijama BiH, prema prebivalištu zaposlenika iz Federacije BiH koji radi u poslovnoj jedinici u FBiH, a sjedište obveznika uplate doprinosa je u Republici Srpskoj, Brčko Distriktu ili izvan teritorije BiH, prema sjedištu poslovne jedinice u FBiH, obveznika uplate doprinosa čije je sjedište u Republici Srpskoj, Brčko Distriktu ili izvan teritorije BiH, za zaposlenika koji ima prebivalište izvan teritorije FBiH, te Poreznoj ispostavi Orašje za zaposlenika kod obveznika sa sjedištem u Brčko Distriktu, a koji se opredjelio za korištenje prava kod Federalnog zavoda PIO/MIO.

Također, Porezna uprava FBiH obavještava osiguranike – zaposlenike da će u skladu sa odredbama ovog zakona svakom osiguraniku po osnovu radnog odnosa putem interneta, odnosno preko web stranice Porezne uprave omogućiti pristup podacima o iznosu uplaćenih doprinosa.

Unošenjem pristupnih podataka osiguranici – zaposlenici vrlo brzo će dobiti informaciju o uplaćenim doprinosima za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinosima za zdravstveno osiguranje i doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti po godinama počev od 1. januara 2011. godine.

O načinu pristupa aplikaciji i provjeri podataka o uplaćenim doprinosima putem interneta Porezna uprava FBiH će obavijestiti osiguranike – zaposlenike u narednom periodu.

Do obavještenja o načinu pristupa aplikaciji osiguranici mogu da podnesu zahtjev nadležnoj poreznoj ispostavi, a Porezna uprava FBiH izdat će uvjerenje iz Jedinstvenog sistema koje sadrži podatke o iznosu uplaćenih doprinosa.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno