Biznis

Predstavljen model Javno-privatnog partnerstva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavljen model Javno-privatnog partnerstva – U sjedištu Vlade Zeničko dobojskog kantona u Zenici danas je predstavljen model Javno privatnog parterstva  Zeničko dobojskog kantona “Od ideje do uspjeha”, za brojne predstavnike privrede, javnog i realnog sektora,društveno političkog života, nevladinog sektora i drugih zainteresovanih  institucija.

ZDK je među prvim kantonima u Federaciji BiH nedavno usvojio novi Zakon,(raniji donesen 2013. godine) koji tretira javno privatno partnerstvo, a ovoga puta najvažniji cilj je bio da on bude provodiv, ukazao je Osman Buza, pomoćnik ministra privrede.

Pomoć u izradi novog modela nam je pružio USAID Sida GOLD Projekat, podsjeća Buza. Želimo da promjenio mišljenje javnog sektora, da budemo servis, a ne birokratska smetnja u realizaciji određenih projekata, izjavio je premijer ZDK, Miralem Galijašević.

Donošenje novog zakona pozdravljaju i u Udruženju poslodavaca Zenica, istakla je zamjenica predsjednika Senaida Turkić. Zakon je dobar okvir da se može zajedno raditi, ali je potrebno dopuniti Uredbu precizirajući zaštitu oba partnera u procesu ugovoranja i rada na određenom projektu. Jasno se moraju definisati prava i obaveze, kazala je Turkić.

Premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković je istakao, da na osnovu onoga što je vidio, može reći da se radi o vrlo ozbiljnom pristupu ovoj materiji, jasno su definisani ciljevi i što je možda najvažnije transparentnost.

-Model ZDK je dobar primjer i za nas, kazao je Konaković, podsjetivši da u Kantonu Sarajevo postoji Zakon o javno privatnom partnerstvu i Zakon o koncesijama, ali su dosadašnji efekti slabi.    (Š.B. RTVZE)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno