Biznis

Projekat Omega studentskih kartica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavljamo: projekat Omega studentskih kartica – Projekat Omega kartica je započet u Zenici, krajem 2014. godine kao način poboljšanja studentskog života i standarda na području cijele Bosne i Hercegovine.

– Do sada je taj projekat djelovao samo na području Zeničko-dobojskog kantona (Univerzitet u Zenici), no ove godine je aktivan i na području Travnika, a uskoro i Sarajeva, kaže nam Sefir Kaknjo, jedan od inicijatora i idejnih tvoraca projekta.

– Naš prvi cilj je da napravimo mrežu poslovnih partnera, koji prepoznaju studente kao svoju targetnu grupu, te kroz našu saradnju, na osnovu jedinstvene studentske kartice, omogućimo studentima mogućnost iskorištavanja raznih sniženja. Pored sniženja, studenti će ovu karticu koristiti i kao identifikaciju, te za mnoge druge namjene.Naša vizija je jedinstvena studentska kartica za sve potrebe. Također, nastojimo da kroz korištenje Studentske Omega kartice i proširenim djelovanjem na cijelu Bosnu i Hercegovinu, steknemo ISIC licencu, koja će nas uvesi u Europske i svjetske tokove, kaže Kaknjo.

Cilj projekta OMEGA kartica je umrežavanje i etabliranje studentskih brendova, sa jedne strane, i obezbjeđivanje sniženja i drugih pogodnosti studentskoj populaciji, prilikom kupovine osnovnih životnih namirnica i usluga, sa druge strane, a sve u svrhu podizanja kvaliteta životnog i studentskog standarda. Do sada su u projektu učestvovali brojni partneri (preko 50 poslovnih subjekata) i preko 1000 studenata, što pokazuje da se ovaj projekat pokazao dobrim kako za studente i njihove porodice, tako i za poslovne partnere, u smislu njihove promocije i dostizanja ciljane grupacije.

– U 2016. godini smo na zahtjeve brojnih studenata, odlučili proširiti naše djelovanje na još dva grada, odnosno dva kantona, i to: Sarajevo (KS) i Travnik (SBK), pored Zenice (ZDK), a sve uz kooperaciju sa krovnim studentskim udruženjima i organizacijama, navodi Sefir.

 

Više o projektu:

Globalna recesija i trenutno ekonomsko stanje u Bosni i Hercegovini, uveliko utiču na smanjenje kvaliteta studentskog standarda. Naravno, ove pojave direktno pogađaju studentsku populaciju, a indirektno njihove porodice. Udruženje „SUM“ je pronašlo mehanizam za saniranje i „izvlačenja“ najboljeg iz takve situacije u korist studenata i njihovih porodica, a sve pomoću studentskih „Omega kartica“.

Naime, „Omega kartice“ omogućavaju studentima da kupuju kako neophodne namirnice, tako i, za studentsku populaciju, najpopularnija materijalna dobra i usluge, po cijenama nižim za određeni procenat. Također, pored kupovine materijalnih dobara, studenti pomoću „Omega kartice“ mogu iskorištavati i usluge poslovnih partnera. „Omega kartice“ se mogu iskoristiti samo u objektima koji imaju akreditaciju za primanje ovih kartica, odnosno kod poslovnih partnera koji imaju potpisan važeći Ugovor, kojim se obavezuju na izdavanje propisanog sniženja vlasniku kartice.

Također, svrha „Omega studentske kartice“ je stvaranje identiteta studentske populacije, koja je do sada bila posmatrana kao heterogena masa individua, koju spaja samo činjenica da studiraju. Pored ove konotacije, „Omega kartice“ daju studentima njihov korisnički identitet, te ih homogenizuje u jednu grupu, kojoj se, putam analiza i anketa, tačno znaju prioriteti, potražnja i ponuda, na korisničkom tržištu.

Ekonomska baza za ovaj projekat je pozitivna računica, kako kod prodavca, zbog količine i broja kupovina, tako i kod studenata, samim snižavanjem cijena i boljoj pristupačnosti. Broj i odabir privrednih subjekata radi Udruženje „SUM“, preko tima ljudi zaduženih za analizu i implementaciju projekta, uzimajući u obzir pravila konkurencije, odnosno ne uzima se veći broj (od potrebnog) privrednih subjekata sa istom ili sličnom robom ili uslugama.

Unutar ekonomske baze, a u skladu sa prethodnim pasusima, studentsko brendiranje čini jako bitan faktor u ovom projektu. Naime, jedan od ciljeva je i brendiranje poslovnih partnera unutar „Omega kartica“ u smislu „student – friendly“ brendova, te samim tim se vrši i „trendsetting“ unutar studentske populacije. Ovom metodom se vrši usmjeravanje studenata ka poslovnim partnerima, koji prepoznaju studente kao bitnu grupu.

Izrada studentskih „Omega kartica“ ima ogroman potencijal i korist za studentsku populaciju. Kartice, ukoliko budu dostigle svoj maksimum potencijala, imaju mogućnost mijenjanja trenodva i uspostavljanja novih, te utjecaj na cjelokupnu lokalnu zajednicu.

Također, kartice utječu na pozitivan imidž lokalne zajednice i same studentske populacije. Ovim putem se bez mnogo utroška sredstava, iz fiksne tačke, u mnogome može unaprijediti kvalitet studentskog standarda.

Studentske „Omega kartice“ imaju mogućnost grananja i otvaranja novih podorganizacionih jedinica i aktivnosti. Na ovaj način se, u izradu i druge poslove, može uključiti još veći broj studenata, te na taj način steći dodatno neformalno obrazovanje, unaprijediti komunikaciju i timski rad, steći bitne reference, te, u konačnici, podsticati omladinski i studentski aktivizam.

Studentske „Omega kartice“ su brend i simbol studentskog života.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno