Info

Povelju Kulina bana tražite u FANO-u

Povelju Kulina bana tražite u FANO-u
Povelju Kulina bana tražite u FANO-u
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povelju Kulina bana tražite u FANO-u- Ministar civilnih poslova BiH je u decembru od Rusije zatražio vraćanje Povelje Kulina bana Bosni i Hercegovini.

Ministar kulture Ruske Federacije Vladimir Medinski odgovorio je na pismo ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adila Osmanovića u kojem je zatraženo vraćanje Povelje Kulina bana Bosni i Hercegovini.

Medinski u odgovoru napominje da se vrijedni rukopis iz 12. stoljeća čuva u biblioteci Ruske akademije nauka te ističe da je ona u nadležnosti Federalne agencije naučnih organizacija.

“U vezi s tim, rješavanje pitanja oko sudbine Povelje nalazi se van granica Ministarstva kulture Rusije. Stoga je vaše obraćanje proslijeđeno Federalnoj agenciji naučnih organizacija, a o rezultatima ćete biti obaviješteni neposredno iz ove ustanove”, piše Medinski.

Neprocjenjiv značaj za BiH

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine je sredinom decembra boravio u Sankt Petersburgu i tom prilikom je ruskom kolegi predao pismo kojim su obrazloženi razlozi za vraćanje Povelje Kulina bana Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

“Povelja Kulina bana od neprocjenjivog je značaja za historiju Bosne i Hercegovine. To je prvi poznati diplomatski dokument, izdat od strane jednog bosanskog vladara vladaru druge države te pisan na domaćem jeziku. Kao takav, ovaj dokument svjedoči o dubokim korijenima bogatog bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog i jezičkog nasljeđa koje bilježi srednjovjekovna Bosna”, obrazložio je Osmanović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno