Info

Politička zapošljavanja ‘premrežila’ cijelu BiH

Politička zapošljavanja 'premrežila' cijelu BiH
Politička zapošljavanja 'premrežila' cijelu BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Politička zapošljavanja ‘premrežila’ cijelu BiH- U Bosni i Hercegovini je blizu 6.000 političkih funkcija, plus oko 20.000 rukovodećih radnih mjesta.

Nevladina organizacija Centri civilnih institucija objavila je bazu svih institucija organa uprave i kompanija s više od 20.000 imena, kako kažu, podobnih političkih imenovanja. Traže potpunu depolitizaciju javnog sektora, jer tvrde da samo na taj način do radnih mjesta mogu doći najsposobniji.

Otvoreno pismo potpisala je Zorica Sejmanović, koja se bezuspješno natjecala za radno mjesto pedagoga u jednoj banjalučkoj osnovnoj školi. Treći put nije prošla na konkursu i ubijeđena ja kako to nije slučajnost.

“Primljen je najlošiji kandidat od svih 24 koji su prisustvovali testiranju. Ja sam bila druga, sa prosjekom 9,57. Ja ovim putem samo želim da pitam sve direktore škola i ministarstvo, i sav državni vrh – do kada se misle petljati u obrazovanje? Nisu svjesni da čine sebi medvjeđu uslugu. Kad-tad će im se to vratiti kao bumerang. Kao što se petljaju i u medicinu. Jednog dana će dopasti u ruke tim svim ‘pametnim’ doktorima koje su imenovali”, rekla je Zorica Sejmanović.

Posao najboljima, a ne podobnima

“Prema CCI-ju, blizu 6.000 političkih je funkcija u cijeloj Bosni i Hercegovini. Tome treba dodati i 20.000 rukovodećih radnih mjesta, koja su samo službeno nepolitička, no ipak se radi o vrlo važnom postizbornom političkom plijenu”, izvještava reporter Al Jazeere Marin Veršić.

“Sposobnima, a ne podobnima” – naziv je velikog istraživanje o svim imenovanjima gdje je politika imala upliv.

“Generalni revizor institucija Bosne i Hercegovine – političko imenovanje – Hrvatska demokratska zajednica; direktor Regulatorne agencije za komunikacije – političko imenovanje – Srpska demokratska stranka; direktor Agencije za rad i zapošljavanje [entiteta] Federacija Bosne i Hercegovine – političko imenovanje – Stranka demokratske akcije”, rekao je Adis Arapović iz CCI-ja.

Arapović tvrdi – ako ovladaju javnim sektorom, vladaju i javnim interesom. No, ono što je porazno, pogotovo za mlade, jeste što se utjecaj politike spušta i na sam dol politike uposlenih u javnoj upravi, njih 166.000. Pa tako i ne čudi što se radna mjesta, gdje vas treba ispitati komisija, lako namjeste. Iz CCI-ja kažu da je važno promijeniti zakon, jer pravobranitelji dobivaju najviše žalbi pri javnom zapošljavanju.

“Međutim ovlasti ombdusmana su krajnje sužene. On može dati preporuku da se konkurs poništi ili ponovi. Ali se preporuka ne mora provesti. Cjelokupni zakonodavni kontekst je podešen tako da obični mali čovjek nema motiv da se prijavi”, kazao je Arapović.

‘Štele’ i nepotizam

Meliha je upravo odbranila magisterij na Ekonomskom fakultetu, ali o poslu u državnoj upravi, za sada, ne razmišlja.

“Dok smo mladi i dok možemo da povučemo, mislim da trebamo raditi u privatnom sektoru, a kasnije možemo tražiti posao u državnoj službi. Mada mislim da ga je teško dobiti. Mislim da ima puno ‘štela’ i da je nepotizam prisutan, iako mislim da je dobro plaćen”, rekla je ona.

I studenti Nejla Alispahić i Fuad misle kako se u Bosni i Hercegovini, uz naporan rad, može dosta postići, bez obzira što je korupcija u zapošljavanju široko rasprostranjena pojava. Za takvu Bosnu i Hercegovinu, kažu iz CCI-ja, potrebno je potpuno izuzeće politike iz javnog sektora, posebno iz zdravstva i školstva.

Izvor: Al jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno