Info

Pogledajte top-listu najvećih primanja u javnim preduzećima u ZDK, plaće i dvostruko veće od premijera Kantona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pogledajte top-listu najvećih primanja u javnim preduzećima u ZDK, plaće i dvostruko veće od premijera Kantona – Pojedini zaposlenici javnih preduzeća, agencija i ustanova u Zeničko-dobojskom kantonu imaju i po dva ili tri puta veće plaće od premijera i ministara, piše u današnjem izdanju Oslobođenje. Ovo potvrđuju podaci iz odgovora Porezne uprave FBiH na poslaničko pitanje zastupnika Hasanu Handžiću (SBiH) koji je ove podatke zatražio još 15. aprila ove godine, a dobio ih nedavno.

26776“Pitam se zbog čega zastupnici donose zaključke kada ih niko ne provodi! Vlada ili ne može ili neće da ih provodi, a u institucijama i javnim preduzećima rade šta hoće. Naročito u onim u kojima općinska vijeća i načelnici postavljaju upravne odbore i direktore, a za enormno visoke plaće kupe novac iz budžeta ZDK-a. Znači, samo nam pošalju spisak dobrih želja… Ovo je nepodnošljivo”, kazao je Handžić za Oslobođenje.

Već šest godina, kaže, ukazuje na ove stvari, a prošla Vlada ZDK-a je još 2014. godine donijela odluku da se sve plaće smanje na maksimalno tri prosjećne u ZDK-u. Istu je odluku prošle godine usvojio i aktuelni saziv.

“Onaj ko ne želi da radi za 2.600 maraka u Kantonu treba sebi otvoriti firmu pa da vidi kako je raditi i zarađivati.Ovome treba stati u kraj”, poručuje Handžić.

Na spisku Porezne uprave FBiH nalaze se imena 329 zaposlenih, čija su primanja u novembru 2015. godine prelazila tri prosjećne plaće, koliko je mjerama štednje Vlade ZDK-a naloženo da smije prelaziti osnovica plaće u javnom sektoru.

Najveće plaće imaju direktori domova zdravlja (u KM): Emir Čabrić (Doboj-Jug) 6.908, Mirsad Tursum (Kakanj) 4.414, Emira Drnda Čičeklić (Maglaj) 3.668 (plus paušal u Skupštini ZDK), Rifat Sejdinović (Opća bolnica Tešanj) 5.063, Hidajet Mudrov (Tešanj) 3.939, Fikret Operta (Vareš) 5.274, Mijo Grgić (Usora) 3.801, Rasim Skomorac (Kantonalna bolnica Zenica) 3.631 (plus paušal u Skupštini ZDK), Senad Karavdić (Visoko) 3.140 (plus paušal u Skupštini), Selvedina Spahić Sarajlić (Zenica) 3.146 (plus paušal u Skupštini ZDK-a), Sajma Lutvica (Zavod za medicinu rada) 3.043, Jasmin Softić (Zavod za bolesti ovisnosti) 3.413, Nikica Radić (Žepče) 3.442, Ekrem Kahriman (JP ViK Zenica) 4.717 KM… (NAPOMENA: radi se o osnovnim plaćama, na koje se dodaju godine staža-minuli rad, topli obrok, druge naknade…)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno