Biznis

Pogledajte koje promjene u regulisanju prodaje na tržnicama uvodi Vlada FBIH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pogledajte koje promjene u regulisanju prodaje na tržnicama uvodi  Vlada FBIH  – Vlada Federacije BiH je, na održanoj sjednici u Sarajevu, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini čiji je cilj stvaranje uvjeta za ispunjenje međunarodnih obveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklanjanje prepreka u pregovorima BiH za ulazak u WTO.

Tako je brisana odredba člana 13. Zakona kojom se, po ocjeni Europske komisije, narušava dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i inzistira na otklanjanju protekcionističkih mjera u oblasti trgovine.

Značajna dopuna ovog zakona odnosi se na definiranje statusa trgovca pojedinca, kao nove kategorije trgovca koji osobnim radom obavlja trgovinu na malo i to samo na jednom prodajnom mjestu izvan prodavnice. U cilju omogućavanja širem krugu osoba, koje prodaju na tržnici i izvan tržnice bez ikakvog odobrenja, da legaliziraju svoj rad, predlagač je za ovu kategoriju trgovaca ublažio kriterij stručne spreme i propisao samo osnovnu školsku spremu.

Predloženim izmjenama Zakona potpunije se uređuju prava, obveze i odgovornosti tržnice kao pravne osobe i organizatora trgovine izvan prodavnice zbog utvrđenog stanja na terenu. Inspekcijskim nadzorima je utvrđeno da su mnoge tržnice loše organizirane i često nemaju utvrđen tržnični red, ili se isti ne poštuje od strane zakupaca – trgovaca na malo na prodajnim mjestima. Također, na tržnicama se prodaju proizvodi i roba kojima nije mjesto u takvim uvjetim, cijene usluga organizatora tržnice vrlo često nisu transparentne i istaknute, a naplata iznajmljivanja prodajnog mjesta i opreme vrši se gotovinski bez izdavanja fiskalnog računa.

Predloženim izmjenama propisuje se i obveza organizatora tržnice da prodajna mjesta može iznajmljivati samo registriranim trgovcima, kao i poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima kada prodaju svoje proizvode na tržnici . Cilj ovih odredbi je stvaranje uvjeta za brži napredak u poduzimanju mjera za smanjivanje „sive ekonomije” u oblasti unutarnje trgovine i uvođenje reda i legaliteta u odnose između sudionika u trgovini, ponajprije na tržnicama na malo.

Zbog uočenih nedostataka i nejasnoća u primjeni, pojedine odredbe Zakona su, na inicijativu nadležnih organa i gospodarskih subjekata, preciznije definirane, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno