Zločini

Pismo iz KPZ: policija zna ko je ubio Amera Pivića

Džemal Mahmić
Džemal Mahmić
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pismo iz KPZ Zenica: policija zna ko je ubio Amera Pivića – Zeničanin Džemal Mahmić osuđen je, zajedno s Goranom Popovićem, za izazivanje opće opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja te je pravosnažno osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora. Pri kraju je izdržavanja zatvorske kazne, a naš prošlosedmični tekst na rođendan nedužno ubijenog mladića Amera Pivića ponukao ga je da se javi “Avazu” pismom iz Kaznenopopravnog zavoda Zenica.

Izdržava kaznu

 Mahmić je 22. septembra 2012. na Staroj pijaci u centru Zenice bio akter pucnjave i revolveraškog obračuna, kada je, između dvije vatre, dok je čekao gradski prijevoz, stradao nedužni Amer (18), a ranjene su još tri osobe.

Nakon pravosnažnosti presude, Džemal je otišao na izdržavanje kazne, a jučer je u pismu redakciji “Avaza” naveo da je istraga utvrdila i da je navedeno u presudi da je on ranjen u trenucima kada je nevini mladić Amer Pivić ubijen.

pismomahmic

Faksimil Mahmićevog pisma iz zatvora

– Pogođen sam sa pet metaka od “9×19” milimetara, od kojih su dva pronađena u meni, a istim mecima ubijen je Amer – počinje svoju priču iz Kaznenopopravnog zavoda Zenica bivši kik-boks šampion Džemal Mahmić.

Na početku pisma našoj redakciji Džemal ponovno javno izražava sućut obitelji nevinog stradalog Amera Pivića, kao što je to učinio i 2014., kad je otišao na izdržavanje kazne.

amer-pivic-12

Pivić: Nevina žrtva

– Kad izađem, za nekoliko mjeseci, otići ću pred porodicu Pivić i izraziti saučešće. Vidio sam na suđenju koju bol podnose, to nikad neću zaboraviti. Ponijet ću im svu dokumentaciju i spis, da se sami uvjere ko je ubio njihovog sina. Ja sam dobio pet ustrelnih rana sleđa. Vještačenjem je utvrđeno da je istom vrstom i kalibrom metaka kojima sam ja ranjen, ubijen nesretni Pivić, utvrđeno je da ja nisam pucao. Policija i Tužilaštvo nisu radili svoj posao. Ja sam bio oštećeni i svjedok, a na kraju sam postao optuženi i osuđeni. Uz njihovu pomoć, krivci su se izvukli. Osuđen sam pravomoćno. U toj presudi se navode neke osobe kao krivci. Te osobe su poslije toga oslobođene, što znači da je i moja presuda ništavna, jer govore o istoj stvari. Ja ću odrobijati ovo što mi je ostalo, a tražit ću, onda, obnovu postupka, jer ne želim lažnu mrlju na časti i biografiji – navodi Džemal.

pucnjava-pivic

Mjesto zločina, gdje je u pucnjavi stradao Pivić

Čitanje dokaza

Mahmić tvrdi da prave počinioce kriju državni organi, koji samo trebaju da “saberu dva i dva”, odnosno da pročitaju dokaze i nalaze vještaka, ono što je utvrđeno u procesu zbog kojeg je on u zatvoru.

– Imam akt Kantonalnog suda u Zenici, broj 04OK 004880 14 KZ, od 21. maja 2015., u kojem me obavještavaju kao “oštećenog”, a ja u zatvoru, a ubice na slobodi. To je pravosuđe o kojem treba da se priča svakog dana. Zašto sam ja u zatvoru ako sam oštećeni? Ko su krivci i gdje su oni ako se zna ko je pucao u pravcu mene i nevino ubijenog dječaka – pita Mahmić.

On je javno pozvao nevladine i organizacije za zaštitu ljudskih prava da se aktivno uključe u ovaj predmet te da se utvrde i kazne počinioci ubistva i višestrukog ranjavanja.

Nezić i Bašanović na slobodi, Fetić u bijegu

Prvostepeni sud osudio je u dva navrata dvojicu aktera pucnjave Jasmina Nezića i Damira Bašanovića za izazivanje opće opasnosti sa po pet godina i deset mjeseci zatvora. No, Vrhovni sud FBiH poništio je presude te ih na kraju oslobodio. Emir Fetić, koji je, prema Tužilaštvu i policiji, bio s Nezićem i Bašanovićem, u bijegu je od noći pucnjave i navodno se nalazi u Njemačkoj. Navodno je diplomatskim kanalima zatraženo njegovo izručenje, ali neuspješno.

AVAZ

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno