Biznis

Pismo AL-EX premijeru ZDK i v.d. Gradonačelnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Otvoreno pismo Premijeru ZDK i v.d .Načelniku Grada Zenica – Dana 25.7.2016 oko 17 h na naše pogone u Raspotočju, Zenica, sručilo se žestoko nevrijeme uzrokovano olujnim oblacima cije je srce bilo tačno iznad nas. Nevrijeme je bilo praćeno dugotrajnim, obilnim i krupnim gradom te velikom količinom kiše u relativno kratkom vremenu, što je uzrokovalo prodore vode preko krovišta u pogone, te bujicu vode koja se sručila sa regionalnog puta Zenica-Lašva jer odvodi nisu redovno i pravilno  čišćeni i nisu mogli primiti toliku količinu vode.

Direktne štete na objektima, robama i zastoju proizvodnje u našem preduzeću se još utvrđuju i pokušavaju sanirati, okviran iznos je značajan, ne računajući indirektne štete koje će nastupiti zastojem proizvodnje .

Očekivali smo Vašu reakciju i formiranje komisija koje bi obišle i utvrdile nastanak šteta jer se ovdje radilo o elementarnoj nepogodi koju, koliko je nama poznato, niste proglasili za ovo područje( nema na zvaničnim web site-ovima civilne zaštite i ZDK)

Obilježje elementarne nepogode može imati i vrlo lokalizovano područje (npr 1 km2) koje je pogođeno olujnim oblakom (posebno zloćudnijim tipovima tih oblaka, kao npr Cumulonimbus mamatus), a ne samo  kada je pogođeno šire područje.

Ne znam da li znate, ali privrednim subjektima je vrlo važna reakcija i odluka državnih organa i proglašavanje vanredne situacije i/ili elementarne nepogode, jer štete na robama i smanjenje ili totalno uništenje moraju pravdati Upravi za indirektno oporezivanje, a kao osnov nam služi vaše očitovanje da se događaj uopće desio.

Koliko vidimo iz vaših saopćenja, vi ste se uglavnom fokusirali na obilaske, slikanje, saopćenja i obećanja pomoći  za nekoliko puteva i mjesnih zajednica, što ne sporimo i vjerujemo da su  zaslužile obilazak i pomoć, ali isto tako jesmo  i mi, a niko od vas se nije udostojio ni nazvati, a kamoli obići proizvodne pogone i firme pogođene nevremenom i sa velikom štetom.

Ne očekujemo ni da ćete to uraditi (u vasoj percepciji mi nismo neko značajno glasačko tijelo, pa smo stoga i nebitni) sami ćemo, kao i obično, to prebroditi, ali od vas tražimo zvanično očitovanje da se događaj desio jer to nam je bitno radi pravnog regulisanja statusa zaliha roba i šteta na objektima i mašinama u poreskom smislu.

PS  Premijeru ZDK:

Da li je posao kantonalnog inspektora za ceste da obilazi i kontrolira održavanje cestovne  infrastrukture pod njegovom nadležnošću, konkretno kontrolisati kako Direkcija za ceste i  firma koja održava puteve to radi i  dobiva značajna sredstva da čisti i održava propuste za vodu, konkretno na cesti Zenica-Lašva iznad naše firme, koji je bio začepljen i što je značajno pogoršalo posljedice velikih padavina i bujice koja se formirala ?

Nemojte da sad dolazi, jer će konstatovati da je čist, zato što  sam ga ja, rizikujući život u tom trenutku, odčepljavao (opasnost od usisavanja u cijev), tako da je sad očišćen i koliko toliko prohodan.

Ili je njegov „posao“ da ciljano traži firme koje može suptilno pokušati reketirati, kao što je nas pokušao nedavno i nakon što nije uspio, odrezao nam 2000 KM kazne jer mu je sujeta bila povrijeđena, našavši banalan  razlog zbog čega smo tražili sudsko odlučivanje.

O svemu tome smo obavijestili njegov upravu koja na sve načine pokušava da to minimizira, okrečući oštricu na nas koji smo  se to usudili prijaviti izbjegavajući  da nam dostavi detaljnu informaciju o strukturi njegovih pregleda i mjera na ovoj dionici puta, na šta imamo pravo prema Zakonu o dostupnosti informacija, a radi osnova sumnje da je učinio krivično djelo nesavjesnog rada u sluzbi i/ili zloupotrebe službenog položaja.

S poštovanjem
Direktor
Emir Akvić dipl.ing.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno