Info

Peticija – Sposobnim a ne podobnim

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Peticija – Sposobnim a ne podobnim – U Bosni i Hercegovni ima blizu 6.000 funkcija rezerviranih za političare u parlamentima i vladama, od najvišeg do lokalnog nivoa. Oni su izabrani na izborima ili imenovani naknadno. To su formalne političke funkcije, koje obnašaju osobe najčešće izabrane ili imenovane ispred neke političke stranke.
Pored ovih, postoji i blizu 20.000 funkcija u javnoj upravi, na rukovodećim i upravljačkim mjestima. Oni nisu političari. Njima bi odgovornost prema službi, javni interes i opšte dobro građana trebao biti jedini prioritet. Trebali bi biti nezavisni od stranačkog uticaja.
Kampanja Sposobnim, a ne podobnim želi, uz Vašu pomoć, doprinjeti depolitizaciji i departizaciji javne uprave. Svojim potpisom podrži zahtijev za izmjenu zakona koji uređuju oblast zapošljavanja u javnom sektoru, kako bi svi imali jednake šanse za zapošljavanje.
Zahtjevamo jasno odvajanje političkih funkcija od profesionalnih pozicija unutar javnog sektora. Zahtjevamo pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima, itd. Lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata moraju biti presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru. Ne stranačka ili porodična veza.

Link peticije:
https://goo.gl/OXxIdR

Više informacija na našem websajtu:  www.sposobnimanepodobnim.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno