Info

Ozakonjivanje istopolnih zajednica

BiH ima prečeg posla od ozakonjivanja istopolnih zajednica
BiH ima prečeg posla od ozakonjivanja istopolnih zajednica
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH će, između ostalih pitanja, na putu ka evropskim integracijama morati da riješi i pitanje zakonitosti istopolnih zajednica i prava LGBT osoba, ali će prema mišljenju poslanika i delegata u Parlamentu BiH to ići veoma teško i sporo jer na dnevnom redu ima mnogo važnijih pitanja.

Legalizacija istopolnih zajednica u BiH je nedavno nagoviještena odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu protiv Italije, a o ovoj problematici juče je predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamenta BiH Borislav Bojić (SDS) razgovarao sa posebnim izaslanikom Stejt departmenta za ljudska prava LGBT lica Rendijem Berijem. Sastanku su prisustvovali i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Predrag Jović i ombudsman Jasminka Džumhur.

– BiH je tradicionalno društvo u kojem značajnu ulogu kada je o ovome riječ imaju stavovi Islamske zajednice, Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve (SPC) i biće tražen i njihov stav. Ipak, radi se o ostvarivanju prava i ovo pitanje, kao i druga koja smo preuzeli u vezi s našim evropskim putem, biće predmet rasprave i u Parlamentu, ali i na drugim nivoima vlasti, to jest u entitetima jer dio prava proizlazi i iz zakona o pravima po osnovu penzionog osiguranja i drugih entitetskih zakona – rekao je Bojić. Dodao je da je zaduženo Ministarstvo za ljudska prava da pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije, koji bi trebalo da zaštiti prava ove populacije, a ombudsman za ljudska prava izvještaj o položaju LGBT populacije u BiH. Bojić je napomenuo da vjeruje da će se Savjet ministara i druge institucije koje se bave ljudskim pravima posvetiti ovim obavezama, ali da ne znači da će donošenjem zakona koji se tiču ove problematike sve biti riješeno.

– Kada je riječ o pitanju prava LGBT osoba, treba ići korak po korak kako bismo postigli rezultat – rekao je Bojić. Istakao je da pored činjenice da smo tradicionalno društvo, u BiH ima spremnosti za donošenje takve vrste propisa.

Delegat SDA u Parlamentu BiH Safet Softić rekao je da do rješavanja pitanja LGBT populacije, istopolnih zajednica i prava koje ovakvi brakovi nose, BiH ima da riješi mnogo veće i značajnije prepreke.

– Na putu BiH ka EU ne mislim da će u ovoj zemlji ovo pitanje biti od drugorazrednog značaja. Čekaju nas korjenite reforme u ekonomiji i privredi, poboljšanje socijalnog statusa građana i tako dalje, stoga dok dođemo do ovog pitanja, vjerujem da ćemo se dobro oznojiti. BiH će prevaliti dugačak put dok dođe do ove teme – rekao je Softić.

Član Zajedničke komisije za ljudska prava Maja Gasal-Vražalica (DF) rekla je da što se nje tiče mogu biti odobreni istopolni brakovi i data sva prava LGBT osobama, ali smatra da BiH ima mnogo važnija pitanja koja treba staviti na sto.

Saša Gavrić iz Sarajevskog otvorenog centra kazao je da je LGBT marginalizovana grupa i da je potrebno mnogo posla.

Tri dominantne vjerske zajednice izjasnile su se protiv legalizacije istopolnih zajednica u BiH.

Finansije
Rendi Beri je kazao da je dodijeljen grant Sarajevskom otvorenom centru putem Globalnog fonda za jednakost i ravnopravnost SAD koji je posvećen zaštiti prava svih širom svijeta, pa i prava LGBT osoba.

– Iz vlastitog iskustva smo shvatili da je rješavanje pitanja diskriminacija, zločina iz mržnje i nasilja projekat pun izazova i proces koji će trajati, a da bi došlo do napretka, neophodno je liderstvo, vidljivost i upornost. SAD su rame uz rame sa BiH i njenim nastojanjima da bude obezbijeđena jednaka zaštita za sve ranjive i marginalizovane populacije – rekao je Beri.

glassrpske.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno