Naše

Otvoreno pismo Gradonačelniku Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Otvoreno pismo Gradonačelniku Zenice – Do kada više Zenico? Ovih dana tragedija zeničkog sporta i njegovog Čelika dostiže vrhunac. U klubu u kojem čovjek koji je na čelu državnog Fonda toj istoj državi ne plaća doprinose svojim igračima kao prvi čovjek Čelika, a dva direktora sa Bilinog imaju čak i fizičkih “razmirica”. Uz to, jedan od njih ne zna ni čemu sam služi, a stalno mu produžavaju mandate.

U klubu koji nema rukovodstvo, a u kojem njegova Skupština ne može da se okupi jednom u četiri godine, ravnodušno gledaju na budućnost kluba i guraju pod tepih sve probleme „jer ih je stvarao neko drugi“.

5645b3fa-6328-45b5-86c9-57320a0a0a64-bilino-polje-screenshot3-718x446Nekako jedna od najvećih boljki Čelika se formalno postavlja manjak novca no smatram da je to više višak miješanja onih koji sportu ne smiju ni primirisati. Čitav niz persona na Čelikovoj sisi hrani svoje lične interese ili čaršijski ego te na taj način izvlači i posljednje znakove života iz njega.

Klub ima zbirni dug od preko deset miliona KM, omladinska škola je godinama jedna od najneorganizovanijih u državi, klubu imaju pristup samo podobni a isti nema ni osnovne marketinško-poslovne alate koje ijedan normalan klub mora imati. A da je davno prestao biti normalan, jasno je svima osim onih koji bi i dalje da drže svoje pozicije.

Zna se da Grad Zenica već godinama upravlja klubom čvrstom rukom i da je klub svoj najgori period proveo pod jarmom politike i interesnih centara moći u gradskoj upravi. Sjedište kluba nije odavno na Bulevaru Kulina bana bb, već je u drugoj ulici u jednom bivšem hotelu, gdje se viHori zastava a drugim bojama, ne onim crno-crvenim.

Tamo određuje lik koji je na petnaestak rukovodećih pozicija u gradu, i taj broj neprestano raste. ko ne vjeruje, neka proba ukucati u Google.

bilino-poljeNaš Grad plaća astronomskih 160.000 KM godišnje za održavanje stadiona „Bilino polje“, odnosno skoro 450 KM dnevno, a na svaki upit “pere ruke” od Kluba, kojem je poklonio stadion.
.
Čeliku odavno prijeti gašenje, a vidim da se protiv toga bori samo jedna grupa njegovih navijača koji se zalažu za veći angažman građana kroz članstvo u klubu po uzoru na velike evropske klubove.

A to Čeliku, upravo i treba – angažman građana za Čelik i evropske ideje, a ne iživljavanje provincijskih đilkoša. Klub uporno pokušava da ignoriše ovu masu te traži novog predsjednika koji je voljan da se uključi u njihovu fintu.

Pojedinci koriste klub, prvi tim za osiguranje vlastitih interesa, uhljebljavanje svojih potomaka. Svi to znaju, svi o tome pričaju na kafama, ali svi ćute. Svi znaju da se članovi Skupštine pozivaju i ucjenjuju da ne dođu na Skupštinu, da dignu ili ne dignu ruku, ako su već došli. I Grad ćuti.

DIGITAL CAMERAI onda dolazimo to „tate“ ovog grada. Čovjek koji se kune u ljubav prema Čeliku i želi mu dobro, pa onda sve to prepusti likovima o kojima pozitivno mišljenje jedva da imaju i članovi njihovih užih porodica. Čovjek za čijeg mandata su napravljene dobre stvari, ali u Čeliku katastrofalne, da je na najnižim granama otkako je prva lopta dotakla šljaku Bilinog.

Čovjek koji Čeliku odobri sredstva za rad pa onda zatvori oči pred rastaljivanjem love i povećanjem duga. Čovjek koji ima moć da zaustavi ovo ludilo a i dalje misli da njegove pajde znaju najbolje. Čovjek koji kao gleda u budućnost kluba, a dozvoljava da njegovi funkcioneri javno govore o njegovom gašenju, srcu i simbolu ovog grada.

Naš simbol nije željezara koja više nije ni naša, nije zatvor u koji ne idu oni koji bi trebali, nije Hadžijska česma koja je i priču izgubila – naš simbol je Čelik! Ono što nas ocrtava i hrabri da smo nekad bili jaki, pa možda opet nekad budemo!

CEZato, Gradonačelniče, zaustavite ovo ludilo! Odgovorni ste što ste ovo tolerisali godinama! Pokažite da volite Čelik i dajte nam priliku da budemo dio njega! Dajte nam da makar Čelik diše punim plućima kada mi ne možemo i dajte priliku da se vrate ti dugovi pa da budemo u makar nečemu pozitivna priča! Da se Zenica spomene po pozitivnom pomaku domaćih ljudi, a ne izigravanju povjerenja od strane onih za koje više nećemo glasati! Treba nam iskra nade u ovom gradu, pa makar bila tako „sitna“ kao Čelik.

Zašto je nekim ljudima u interesu da ugase Čelik? Zato što žele da sakriju godine nerada i kriminala! Zato što nemaju ni znanja ni energije da reformišu ono što ne razumiju! Zato što su sujetni i misle da će svi njima da se prilagođavaju. No vozovi odmiču, …. Stop gašenju Čelika, stop gušenju ovog grada i iznutra! Moj glas i moj dolazak na stadion možda ne vrijede mnogo. Ali idu onome ko me spasi da za koju godinu ne odgovaram na pitanje: „A tata, zašto ne idemo više gledati Čelik!?“

Puni podaci autora ovog kritičkog osvrta poznati su Uredništvu Zenicabloga.
Autor nije politički ili javno aktivna osoba, spreman je potpisati se imenom i prezimenom, ali Uredništvo smatra da bi time bio izložen “preispitivanju krvnih zrnaca” i podmuklim, hinjskim i kriminalnim radnjama, koje imaju za cilj diskreditaciju ISTINE napisane u osvrtu.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno