Posuđeno

Otvoreni prijedlog Gradskom vijeću Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Otvoreni prijedlog Gradskom vijeću Zenice – Na adresu našeg portala stigao je email kojeg su članice Kulturnog centra “Karenol” iz Zenice uputile Gradskom vijeću Zenica. Sadržaj emaila sa konkretnim zahtjevima prenosimo u cijelosti.

KULTURNI CENTAR „ KARNEOL“ ZENICA

Gradskom vijeću Zenica upućujemo otvoreni prijedlog da do isteka ovog mandata, koji je započet sa gradonačelnikom Husejinom Smajlovićem, kao jednu od svojih posljednjih odluka, donese odluku da se neki objekat, institucija ili prostor u Zenici nazove imenom gradonačelnika Huseijina Smajlovića.

Kulturni centar Kanreol smatra da i u Zenici i izvan Zenice vlada apsolutno uvjerenje da je Zenica u posljednjih deset godina doživjela urbanistički i kulturni preporod, jer je postala jedno od najugodnijih i najperspetkivnijih mjesta za život u Bosni i Hercegovini, a svi se slažu da je autor ove zeničke renesanse rahmetli Husejin Smajlović (1952-2016), koji je funkciju gradonačelnika Zenice obavljao od 2004. godine.

U historiji Zenice je bilo mnogo vrijednih i zaslužnih pojedinaca, ali ni za jednog pojedinca nije vezano toliko pozitivnih i gigantskih iskoraka, kao što je to za period kada je Zenicu vodio Husejin Smajlović. Zeničani odlično pamte kakava je Zenica bila na prelazu u 21. stoljeće, i vide je danas, kao grad dinamične ljepote, vedrine i optimizma, čije su razvojne pesrpektive bez premca u Bosni i Hercegovini.

Kulturni centar Karnel smatra da bi bilo korektno ovjekovječiti poštovanje i zahvalnost koju Zeničani osjećaji prema Husejinu Smajloviću, neimaru i preporoditelju, koji zaslužio da mu se ime pominje u zeničkoj svakodnevnici.

U Zenici postoji nekoliko novih prostora čija je izgradnja direktno vezana za vizije i doprinos Husejina Smajlovića, kao što je sportska Arena, kao što su šetališta uz Bosnu, kao što je atletski stadion, kompleks na Kamberovića polju, neki od trgova i sl. Toliko ima novoizgrađenih prostora i objekata u Zenici, u mandatima Husejina Smajlovića, da neki od njih sigurno može ponijeti ime ovog zeničkog velikana.

Pored ovog prijedloga, Kulturni centar „Karneol“, koji je nedavno producirao film o velikanu naše književnosti, akademiku Nedžadu Ibrišimoviću, priprema i film o Husejinu Smajloviću, u kome će se slikom i riječju tačno vidjeti kakav je preporod doživjela Zenica u posljednjih desetak godina. Voljeli bismo da ova Odluka Gradskog vijeća bude posljednja sekvenca u našem filmu o Husejinu Smajloviću, a kojom bi se svjedočila zahvalnsot Zeničana prema neimaru i vizionaru koji je od Zenice napravio metropolu nove bosanske energije.

Predsjednica udruženja

Dipl.iur. Selma El Haj Ahmad

(Imltv.press)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno