Kultura

Otvorena izložba Muzej ratnog djetinstva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U zeničkoj Sinagogi večeras je otvoren Muzej ratnog djetinstva kojeg će Zeničani moći posjetiti u naredna četiri dana.

Samo dio eksponata Muzeja ratnog djetinstva gdje svaki ima svoju priču izložen je večeras u zeničkoj Sinagogi. Čarobni štapić, naočale, igračke i brojne druge stvari u Zeničanima su probudili sjećanje na rat.

Muzej ratnog djetinstva nastavak je knjige “Djetinstvo u ratu” koja je sastavljena od sjećanja preko hiljadu ljudi. Muzej ratnog djetinstva ove godine otvoren je u maju u Sarajevu, a prvo gostovanje mu je večeras u Zenici.

Inicijator projekta Jasminko Halilović sve Zeničane je upoznao da Muzej ratnog djetinstva sadrži preko 3.000 eksponata te da će, kada se nađe adekvatan prostor, imati svoju stalnu postavku.

Predstavnik Američke ambasade u BiH Drew Giblin bio je gost na večerašnjoj izložbi gdje je čestitao svima na zalaganju u organizaciji.

U sklopu izložbe u američkom kutu u Gradskoj biblioteci u Zenici bit će održane radionice gdje će učenici pričati svoje priče.

“Poruka ove izložbe je da je svako dijete bilo žrtva rata”, dodao je Giblin.

Lejla Osmanić, kustosica zeničkog muzeja, na otvorenju je izjavila kako joj je drago da je izložba privukla veliki broj gostiju.

“Inače kada u glavi percipiramo djetinstvo i rat te stvari ne idu zajedno, ali ova izložba predstvalja emotivne priče, lične, i zbog toga je ovo najbitnija stvar. Ovo je najbolji način da se izgradi kolektivni identitet i sjećanje. Drago mi je da ovakav projekat postoji i važan je za djecu i generacije koje dolaze da se upoznaju šta su ljudi jeli, čime su se igrali i drugo”, kazala je Osmanić.

Izložba će biti otvorena 18. i 19. juna od 11 sati do ponoći, dok će 20. i 21. juna biti otvorena od 18 sati do ponoći. (Klix)

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno