Zenica

Omogućen upis na Medicinski fakultet u Zenici

Dževad Zečić
Dževad Zečić
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Omogućen upis na Medicinski fakultet u Zenici – Vlada Zeničko-dobojskog kantona danas je usvojila Odluku o planu upisa na Medicinski fakultet zeničkog Univerziteta.

Nakon što je Zdravstveni fakultet, osnovan 2005. godine pri Univerzitetu u Zenici, preimenovan u Medicinski, te pratećih procedura registracije i odobrenja, donošenjem te odluke, prvi studenti integrisanog šestogodišnjeg studija na zeničkom Medinskom fakultetu biće upisani ove akademske godine, ističe rektor Univerziteta u Zenici, profesor Dževad Zečić.

Nastavna baza novog fakulteta, sa medicinskim i zdravstvenim odsjekom, biće u Kantonalnoj bolnici, koja prethodno mora biti pravno preimenovana u Univerzitetski bolnički centar.

– Ovo je postupak koji je praktično već počeo, jer bez zeničke bolnice nema ni edukacije, prostora, opreme, ni nastavnika izabranih u saradnička zvanja potrebna studiju Medicine, – dodaje Zečić, najavljujući i skoro formiranje doktorskih studija na Medicinskom fakultetu, za vlastite i potrebe zajednice.

Prema Odluci o planu upisa i konkursu, koji bi trebalo da bude objavljen početkom devetog mjeseca u sklopu zajedničkog konkursa drugog upisnog roka, u prvu godinu Medicinskog fakulteta u Zenici biće upisano 40 redovnih i 20 samofinansirajućih studenata.

Prvu godinu, redovni studenti,koji će prethodno polagati prijemni ispit iz biologije, hemije i fizike, plaćaće 100 konvertibilnih maraka, samofinansirajući 3.000, a strani državljani 6.000 konvertibilnih maraka. – Osnivanje opšte medicine pri zeničkom univerzitetu, najznačajniji je projekat poslije osnivanja Univerziteta u Zenici. Zenički Medicinski fakultet biće stub društva, zahvaljujući kojem se otvaraju nove mogućnosti za Kantonalnu bolnicu i Univerzitet u Zenici, – istakao je rektor zeničkog Univerziteta, profesor doktor Dževad Zečić.   (S.S. RTVZE)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno