Biznis

‘OK’ certificirani animalni proizvodi iz BiH od sada i na tržištu EU

'OK' certificirani animalni proizvodi iz BiH od sada i na tržištu EU
'OK' certificirani animalni proizvodi iz BiH od sada i na tržištu EU
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

‘OK’ certificirani animalni proizvodi iz BiH od sada i na tržištu EU- Jedino bosanskohercegovačko certifikacijsko tijelo za organsku proizvodnju Organska kontrola „OK“ je od Evropske Komisije dobila dozvolu za certificiranje organskih animalnih proizvoda, čime je sada omogućen direktan izvoz organskih animalnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine u zemlje EU, ako ih je certificirala Organska kontrola.

Nakon što je „OK“ intenzivno radila na usaglašavanju OK standarda i zahtjeva za animalnu proizvodnju sa EU propisima, Evropska Komisija je i zvanično odobrila proširenje opsega priznavanja i na animalnu proizvodnju (EU reg. 2016/2259).

Ovo u praksi znači da je bosanskohercegovačkim proizvođačima sada omogućeno da pored organski certificiranih proizvoda biljnog porijekla, u EU mogu direktno izvoziti i organske proizvode animalnog porijekla, uključujući i med.

Ovo priznanje je trenutno zanimljivo proizvođačima meda čija se izvozna strategija svakako bazira na plasmanu visoko vrijednih pčelinjih proizvoda.

Podsjetimo, Organska Kontrola je već 5 godina priznata od strane Evropske Komisije i Švicarskog Federalnog Ureda za Poljoprivredu (Federal Office for Agriculture, FOAG) kao ekvivalentno tijelo za certificiranje u trećim zemljama, što je omogućilo direktan izvoz organskih iz BiH, Crne Gore i Srbije.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno