Naše

Odluka 1.12.-pogledajte iznose: Gradonačelnik predložio takse na kladionice, noćne klubove, GSM bazne stanice…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odluka 1.12.-pogledajte iznose: Gradonačelnik predložio takse na kladionice, noćne  klubove, GSM bazne stanice…. – U četvrtak 1. decembra, zakazana je 2. sjednica Gradskog vijeća Grada Zenica. Jedna od najavljenih tačaka je i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama, a izvjestioci će biti gradonačelnik Fuad Kasumović i sekretar Grada Selver Keleštura.

Kako je Kasumović najavio u predizbornoj kampanji, pripremljene su izmjene općinske komunalne takse kako bi se lutrije, igre na sreću i sportske kladionice dodatno oporezivale. Predviđeni su iznosi od 20 do 50 hiljada KM, godišnje. Osim kladionica, “na udaru” će se naći i bazne stanice mobilne telefonije, diskoteke, noćni barovi….

“Razlozi za donošenje ove Odluke proizilaze iz potrebe da se obezbjede dodatna sredstva u Budžet Grada Zenica, a koja bi bila namjenjena finansiranju rada sportskih klubova i razvoj sporta kao jednog od bitnih segmenata strategije razvoja aktivnosti mladih. Takođe, principi raspodjele prihoda odnosno nužnosti da se dio ostvarenih prihoda i dobiti od visokoakumulativnih djelatnosti kao što su sportske kladionice i djelatnost operatera mobilne telefonije, vrati građanima Zenice koji su konzumenti tih usluga. Naplatom sredstava po osnovu komunalne takse od sportskih kladionica i operatera mobilne telefonije bit će stvorene pretpostavke za bolje finansiranje sportskih kolektiva, razvoj omladinskog i školskog sporta, što je jedno od strateških opredjeljenja Grada Zenica. To će u bliskoj budućnosti rezultirati boljim sportskim rezultatima zeničkog sporta, jačanjem sportskih klubova i obezbjeđivanjem uslova za kvalitetnije korištenje slobodnog vremena djece školskog uzrasta što će umanjiti rizike od maloljetničke delikvencije”, stoji u obrazloženju ovog Prijedloga.

-Bilo je to jedno od mojih predizbornih obećanja i najava da će biti jedna od prvih odluka. Protivnici ovakve mjere kažu da je to neki ekstra porez, harač, a to je jednostavno – neistina. Radi se o uobičajenoj komunalnoj taksi, koja jeste veća, ali srazmjerna ekstra profitima koje takav vid biznisa ostvaruje u centru grada. Određene su takse po zonama, a uvjeren sam da ćemo time omogućiti da se dio novca kojeg Zeničani potroše kladeći se, koristeći mobilnu telefoniju, trošeći u noćnim klubovima i diskotekama, vrati Gradu, i to upravo mladim ljudima, kroz poboljšanje uvjeta za rad sportskih klubova i sporta uopće, rekao je za Zenicablog gradonačelnik Kasumović.

kladionice1

screenshot002



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno