Info

Od danas u EU jeftinije telefoniranje, slanje SMS poruka i surfanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Telefoniranje, slanje SMS poruka i surfanje na mobilnim uređajima od danas će biti znatno jeftinije u cijeloj Evropskoj uniji (EU), što je zadnje pojeftinjenje prije konačnog ukidanja naknada za roming u junu naredne godine.
Na cijenu koju korisnik mobilnih usluga plaća u domaćoj mreži od danas će se dodavati, za korištenje mobilnih telefona u evropskom inostranstvu, 0,05 eura po minutu za odlazne pozive, 0,02 eura za SMS poruku i 0,05 eura bez PDV-a za jedan megabajt (MB) potrošenih internet podataka, prenosi SEEbiz.
To znači da će cijene rominga za odlazne pozive i poruke pasti na jednu četvrtinu sadašnje cijene, a za potrošene internet podatke na jednu trećinu sadašnje cijene.
“Sada smo nadomak ukidanja troškova rominga naredne godine. Tu nije riječ samo o uštedi za Evropljane, nego i o uklanjanju prepreka na jedinstvenom digitalnom tržištu”, saopštio je potpredsjednik Komisije zadužen za digitalno tržište Andrus Ansip.
Na snagu stupaju i pravila o mrežnoj neutralnosti, što znači da telekom operateri neće moći više da usporavaju ili blokiraju neke sadržaje na internetu, osim u izuzetnim slučajevima, na primjer za sprječavanje sajber napada.
“Ta pravila štite pravo svakom Evropljaninu na pristup internet sadržajima bez upletanja ili diskriminacije”, rekao je komesar za digitalnu ekonomiju i društvo Guenther Oettinger.
Prema dogovoru između evropskih institucija postignutom u ljeto prošle godine, od 15. juna naredne godine naknade za roming potpuno se ukidaju u cijeloj EU, što znači da će građani moći da koriste svoje mobilne uređaje po istoj cijeni koju plaćaju kući bilo gdje u EU.
To ipak ne znači da će se moći stalno da koriste strani broj kako bi se smanjili troškovi.
Na primjer, smatraće se zloupotrebom ako neko kupi SIM karticu u nekoj drugoj zemlji članici EU gdje su cijene manje nego u njegovoj zemlji i stalno je koristi ili ako stalno boravi u inostranstvu sa SIM karticom iz svoje zemlje.
Stoga je Komisija dobila mandat da definiše limite korištenja mobilnih uređaja u evropskom inostranstvu, a nakon što se ti limiti potroše naplaćivao bi se roming, iako znatno manje nego danas.
Ti limiti trebalo bi da budu dovoljni za, na primjer, godišnji odmor u nekoj drugoj zemlji tako da građani po povratku s takvog odmora nemaju dodatnih troškova za upotrebu mobilnih uređaja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno