Info

Nošenje vjerskih obilježja u pravosuđu

Nošenje vjerskih obilježja u pravosuđu
Nošenje vjerskih obilježja u pravosuđu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nošenje vjerskih obilježja u pravosuđu- Nošenje hidžaba nigdje nije konkretno regulisano i to je pitanje tumačenja propisa. Uzimajući u obzir da se radi o esencijalnom pitanju za vjersku zajednicu i osnovnim ljudskim pravima svake žene to se pitanje ne smije prepustiti diskrecionoj odluci pojedinaca – kazao je Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine, za Fenu.

Povodom zabrane nošenja vjerskih obilježja uposlenima u pravosuđu BiH, Pivić ističe da je Visoko sudskog tužilačko vijeće (VSTV) BiH donijelo zaključak “da se svim rukovodiocima pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini skrene pažnja na zabranu nošenja vjerskih obilježja uposlenim u pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini“.

Pojašnjava da u spomenutim zaključcima VSTV-a ne tretira direktno pitanje hidžaba, nego se odgovornost za poštovanje zabrane nošenja vjerskih obilježja prepušta rukovodiocima pravosudnih institucija.

Pivić ističe da se to pitanje ne smije prepustiti diskrecionoj odluci pojedinaca, rukovodilaca pravosudnih institucija, već se treba jedinstveno riješiti za sve pravosudne institucije na cijelom teritoriju države.

– Stoga, naglašavam da ženama u Bosni i Hercegovini ne smije biti zabranjen rad u sudu ili tužilaštvu samo zato što nose maramu koja je vezana za njihov vjerski identitet – kazao je on.

Uzimajući u obzir zainteresovanost javnosti o tom pitanju podržava spremnost VSTV-a da u otvorenom dijalogu s vjerskim zajednicama BiH riješe nastale dileme i nedorečenosti povodom zaključka VSTV-a.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno