Biznis

(Ne) kupujmo domaće: ukinuta obaveza o 50 posto domaćih proizvoda

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

(Ne) kupujmo domaće: ukinuta obaveza o 50 posto domaćih proizvoda – Vlada FBiH na posljednjoj sjednici utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima se briše odredba koja obavezuje trgovce da na policama imaju 50 posto proizvoda domaćih proizvođača.

Da bi BiH ispunila obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklanjanje prepreka u pregovorima BiH za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), Vlada FBiH je u Nacrtu izmjena zakona o unutrašnjoj trgovini izbrisala član 13, koji glasi da u trgovinama na policama mora biti zastupljeno 50 posto domaćih proizvoda.

Taj član Zakona je po ocjeni Evropske komisije narušavao dosljednu primjenu principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zbog čega se insistira na otklanjanju protekcionističkih mjera u oblasti trgovine.

Iako ovakav potez djeluje kao velika opasnost za domaće proizvođače, iz Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće”, za Klix.ba su istakli kako ne bi trebalo doći do značajnih promjena, jer dosadašnja zakonska odredba o 50 posto obaveznih domaćih proizvoda u trgovinama u praksi nikada nije ni zaživjela.

“Ta odluka Vlade FBiH ništa značajnije neće promijeniti, jer vlast nije stvorila mehanizme kojima bi natjerala da u praksi bude 50 posto domaćih proizvoda u trgovinama. To nikada nije ni zaživjelo. Neke značajnije posljedice ne očekujemo jer domaći vlasnici trgovačkih lanaca neće mijenjati svoju strukturu poslovanja, a očekivati je da to koriste strani trgovački lanci, koji su to i do sada radili”, istakao je za Klix.ba Admir Kapo iz Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće”.

Dodao je da je glavni problem nepostojanje mehanizma za sprovođenje zakonskih odredbi, konkretno kada je u pitanju Zakon o unutrašnjoj trgovini, jer su vlasnici stranih trgovačkih lanaca do sada domaćim proizvođačima ostali dužni na desetine miliona KM.

“Vlasnici svih trgovačkih lanaca do sada su se ponašali onako kako su smatrali da je najbolje za njihov biznis, tako da se to vjerovatno ni u budućnosti neće značajnije mijenjati”, kazao je Kapo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno