Biznis

Nastavlja se gradnja koridora Vc

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nastavlja se gradnja koridora Vc – Kako su se proteklih dana u medijima pojavili natpisi u vezi sa navodnom nerealizacijom dalje izgradnje autoceste te navodnim netrošenjem 500 miliona KM, koji su na računima našeg preduzeća, a koje su navodno spremne za investiranje, želimo istaći činjenice o stanju koje je nova uprava zatekla prilikom preuzimanja mandata, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.

Istaknuto je kako je Ugovor o izgradnji drugog dijela Zeničke zaobilaznice  tek sada spreman za potpisivanje jer je  osigurano nedostajućih 36 miliona eura i tako zatvorena financijska kontrukcija. Tokom 2014. godine potpisan je Ugovor o zajmu sa OPEC fondom u iznosu od 60 miliona eura za izgradnju druge dionice Zeničke zaobilaznice. Sve do imenovanja sadašnje Uprave nije se bavilo iznalaženjem preostalog dijela sredstava u iznosu od 36 miliona eura neophodnog za zatvaranje financijske konstrukcije ovog projekta, što je preduvjet za potpisivanje ugovora o izgradnji, navodi se u saopćenju.

 Umjesto toga pokrenuta je tenderska procedura za nabavku radova iako bi potpisivanje ugovora bez pokrića po ishodu tendera u suštini blokiralo rad kompanije. Takav način rada u prethodnom mandatu je stvorio dubiozu u iznosu od 173 miliona KM, koju je zatekla nova Uprava JP Autoceste FBiH i koja je nastojala da u proteklih pet mjeseci održi solventnost preduzeća. Ideja o zaduženju kod Kuvajtskog fonda, čiji su uvjeti nekompatibilni sa već pokrenutom procedurom kod OPEC-a, je cijeli projekt potpuno blokirala.

“JP Autoceste FBiH je u suradnji sa Vladom FBiH, koja je donijela sve neophodne odluke kako bi se zaista stekli uvjeti za potpisivanje ugovora i pokretanje radova, zatvorilo financijsku konstrukciju iz sredstava Europske banke za obnovu i razvoj.

Pored svega, potpisivanje ugovora za izgradnju drugog dijela Zeničke zaobilaznice bit će ostvareno unutar rokova postavljenih još u 2015. godini, tj. u prvoj polovini maja, a radovi će započeti odmah nakon toga.

Za dionicu Počitelj – Međugorje Ugovor o zajmu u iznosu od 100 miliona eura je potpisan još 2014. godine, ali je projekat u potpunosti završen tek 2015. godine kada je započeo proces eksproprijacije. Zbog zakonskog vakuuma koji je nastao nakon što je Zakon o eksproprijaciji proglašen neustavnim a Zakon o javnom dobru nije ni donesen, realizovano je u 2015. godini svega 30 posto eksproprijacije. Iako nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi pokrenuta je tenderska procedura nabavke radova. Jedino rješenje za pokretanje radova kod Počitelja predstavljalo je donošenje Zakona o eksproprijaciji koji omogućava ulazak u posjed prije razrješenja imovinsko-pravnih odnosa koji je i usvojen 19. 04. 2016. godine te donošenje odgovarajuće odluke kojom se rješava pitanje javnog dobra. Preostaje da nadležne institucije u narednih dva do tri mjeseca provedu aktivnosti prema novom zakonu nakon što isti stupi na snagu.

Prema tome, JP Autoceste FBiH je u prethodnom periodu uspješno obavilo sve aktivnosti koje su potrebne kako bi se nastavilo sa daljom izgradnjom autoceste na Koridoru Vc, tačnije osigurana su u rekordnom roku nedostajuća sredstva za izgradnju drugog dijela Zeničke zaobilaznice, završena je zakonska reforma te su donesene potrebne odluke kako bi se krenulo i sa radovima na jugu.

Ističemo da smo spremni primiti konstruktivne kritike, svjesni slobode javnog iznošenja mišljenja i komentarisanja, uz opasku da je izgradnja autoceste na Koridoru Vc infrastrukturni projekat ključ spasa za BiH i da priprema i realizacija projekata traje duže od jednog mandata”, stoji u saopćenju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno