Naše

Muzej Grada Zenica: prijavi se u školu fotografije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muzej Grada Zenica: prijavi se u školu fotografije – ŠKOLA FOTOGRAFIJE I RAZUMIJEVANJE SAVREMENIH VIZUALNIH MEDIJA – Muzej grada Zenice poziva učenike uzrasta od 12 do 18 godina da se prijave za učešće u  Školi fotografije koja  će se održavati radnim danima od 14. februara do maja 2017. u prostorijama Muzeja.

Koncept Škole fotografije planiran je u formi interaktivnih kreativnih radionica iz oblasti fotografije i vizualnih medija u kojima će se obrađivati savremeni problemi i pojave u društvu.  Škola fotografije će se završiti umjetničkom izložbom učenika.

Prijave na email do 05/02/2017:  [email protected]

Prijave se primaju do broja raspoloživih mjesta.

Projekat  se održava pod pokroviteljstvom Univerziteta u Iowi, SAD i Muzeja grada Zenice

Obrazloženje projekta: Vizija i misija Škole fotografije Danas možemo kazati kako živimo u epohi intenzivnog tempa, u hiperrealnom i hipervidljivom svijetu uz pomoć tehničkih dodataka: računari, pametni telefoni, holografski laseri, printeri, itd. te sa ovim alatima možemo pristupiti virtuelnom prostoru. U pristupima ovih dvodimenzionalnih prostora korisnik kreira imaginarnu realnost, struktuiranu po mjerilima i standardima koja bi želio da izgledaju ili postoje u njegovoj fizičkoj stvarnosti.

Takva iskreirana slika se definira se kao terminalni identitet1 koji se mijenja i preobražava. Drugi korak ovog virtuelnog fenomena nastaje u slučaju da je pojedinac dio društvene mreže u kojoj kreiranu imaginarnu stvarnost plasira u svojoj umreženoj okolici (facebook, twitter, linkedin, pinterest, instagram, itd.) u želji da ona bude opažena, da bude vidljiva. Bez obzira kojem sloju pripada, u ovakvom društvenom odnosu virtuelne stvarnosti, publika koja je skrivena iza svojih kompjuterskih pomagala slobodovoljno i često se postavlja u ulozi društvenog kritičara, a u nekim izuzetnim slučajevima prelazi granice donošenje društvenog suda, koja mogu biti potresna za pojedinca na kojeg je društveni sud usmjeren.

Svijest mlađih generacija virtuelnu stvarnost počinje razumijevati kao nadomjestak stvarnosti. Stoga postoji mogućnost da ono sto je prikazano, plasirano, ispisano/kazano na društvenim mrežama za njih jednako važno kao fizičkoj stvarnosti. Funkcija cyberprostora nudi koncept u kojem virtuelna stvarnost nadmašuje fizičku stvarnost, pa i moralne postulate koji trebaju da budu vodilja mladim 1 Scott Bukatman, Terminal Identity: The Virtual Subject in Postmodern Science Fiction ljudima.

U ovom konceptu slobodnog prostora korisnik, skriven iza računalnih alata, slobodan je da kreira drugi identitet, oslobodjen kritičkih i moralnih vrijednosti, Za razliku od fizičke stvarnosti u kojoj su donekle uspostavljeni moralni i zakonski kanoni, u virtuelnoj stvarnosti korisnik ima mnogo veći prostor da se izrazi pa otuda da se poneki od njih ne ustručavaju preći etičke norme u komunikaciji i odnosima sa drugim umreženim korisnicima.

Uspoređujući fizičku i virtuelnu stvarnost, možemo pretpostaviti kako ova druga može ostaviti mnogo veće posljedice na pojedinca ili mladu osobu tokom njenog razvoja. Ovakav odnos pojedinaca u virtuelnom prostoru prisutno je u svim slojevima društva, a najviše je izraženo medju adolescentima i mladima uzrasta od 9 do 18 godina, zbog čega ćemo se u našem projektu fokusirati, kao i njihov odnos prema virtuelnoj stvarnosti i njihovim kreiranim identitetima kroz umjetničke forme i kreativnost.

Ciljevi i aktivnosti projekta Škole fotografije i razumijevanje savremenih vizualnih medija:

1. Upoznavanje i selekcija učesnika i kreiranje grupa

2. Edukativne sesije i interaktivne radionice sa prezentacijama i praktičnim radom uz pomoć mentora i peer edukatora o utjecaju fotografije i savremenih vizuelnih medija na društvene pojave i probleme.

3. Tehnike korištenja fotoaparata

4. Individualno ili timski rad na foto-pričama ili konceptima koji bi prezentirali ostalim učenicima te tako podsticali na konstruktivnu diskusiju

5. Prezenatacija radova pred drugim učenicima (učenje prezentatorskih sposobnosti)

6. Umjetnička izložba radova Vremenski okvir realizacije projekta: Februar-Maj 2017

Projekat je finansiran od strane Univerziteta u Iowi, (CIREH), Nacionalnog Instituta za Zdravlje SAD (NIH) i Muzeja grada Zenice.

Mag.art. Majda Turkić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno