Biznis

MMF nam možda nije potreban

Kasica od 11 milijardi KM
Kasica od 11 milijardi KM
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

MMF nam možda nije potreban- Za BiH je od izuzetne važnosti pronalazak magične formule kojom bi se otključao potencijal novca koji postoji, ali se ne obrće.

Skoro pa nadrealno zvuči činjenica da su komercijalne banke u Centralnoj banci BiH “parkirale“ 2,3 milijarde KM viškova novca. Istovremeno, u ovim istim bankama bh. građani drže depozite vrijedne preko 9 milijardi KM.

Tim novcem bi se, na primjer, mogao finansirati federalni budžet narednih pet godina bez uplaćene ijedne marke poreza i uzetog kredita. Ili možda još bolje, ovih 11 milijardi KM bi se trebale uložiti u ekonomske projekte umjesto da se i dalje zadužujemo kod međunarodnih finansijskih institucija.

Ali novac je plašljiv, i na prvi znak političkih ili sigurnosnih problema, povlači se iz opticaja i bježi u zagrljaj banaka koje ga ljubomorno čuvaju. Stoga je za BiH od izuzetne važnosti pronalazak magične formule kojom bi se otključao potencijal novca koji postoji, ali se ne obrće.

Za početak, društvu je potrebna pozitivnija klima u kojoj se poduzetnost i ulaganje slavi, umjesto što se svaki bogatiji čovjek “tajkunizira“. Niko ne spori postojanje kompanija koje bi propale bez javnih tendera, ali postoji i veliki dio zdravog privatnog sektora i privrednika koji su novac stekli teškom mukom. Uloga takvih privrednika je dvojaka. S jedne strane trebaju svoj novac ulagati u razvoj biznisa, ali i u podršku idejama mladih osoba. Jer, po kojem pravilu uvijek ministarstva moraju davati novac za podršku pokretanja biznisa? Privrednici, ali i banke, mnogo bolje znaju koje ideje vrijede, a uostalom, kroz udio u vlasništvu i sami će ostvariti zaradu ako ideja uspije.

S druge strane, vlast mora konačno stati ukraj besmislenim birokratskim procedurama. Da bi se na primjer napravila solarna elektrana, koja je odlična prilika za mnoge privatne investitore, potrebne su tri godine borbe s administracijom. Jedini razlog zbog kojeg firme i dalje ne odustaju od ovakvih projekata je njihova isplativost, ali pitanje je dokle će biti tako.

Sudeći po postojanju raznih uspješnih stranih investicija u BiH, razviti biznis i ostvariti zaradu nije nemoguće, ali je neuporedivo teže nego u pojedinim drugim zemljama. Stoga kapital kao voda zaobilazi prepreku u vidu bh. birokratije i otiče u druge krajeve. Vrijeme je da se tome stane ukraj kroz zajednički napor svih onih koji imaju novac i utjecaj odnosno privrednika, banaka i poduzetnih građana.

(Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno