Biznis

Milion radnika u regionu “na crno”

Radnici na gradilištu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Milion radnika u regionu “na crno”  – U zemljama Balkana, prema zvaničnim podacima i procjenama, oko milion radnika radi bez ikakvog ugovora o radu kojim bi pravno regulisali radni odnos.  Agencija Anadolija istražila je tržište rada na Balkanu kako bi prikupila podatke o broju radnika “na crno”. Prema tim podacima, u svim zemljama regiona oko četvrtina zaposlenih nema ugovor o radu.

U Crnoj Gori još nema zvaničnih podataka o stopi rada “na crno”, ali ankete Saveza sindikata pokazuju da je skoro 35 do 40.000 zaposlenih koji rade bez ugovora, primaju dio ili cijeli dohodak na ruke, nemaju plaćeno socijalno osiguranje i ne uplaćuje im se radni staž. Vlada Crne Gore, pozivajući se na rezultate analize koju je uradio Ekonomski fakultet, ustanovila je da 14 posto radnika u Crnoj Gori radi “na crno”.

U BiH oko 150 do 200.000 ljudi radi “na crno” i taj broj je u stalnom porastu, sa 20 na 23 posto. Takođe, podaci Saveza sindikata govore da u BiH više od 250.000 radnika radi “na crno. Ukoliko inspekcija utvrdi da radnik u BiH radi bez ugovora o radu, propisana je zakonska kazna iznosi od hiljadu do 7.500 eura.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, krajem prošle godine u toj zemlji “na crno” je radilo 600.000 ljudi, ili oko 24 posto zaposlenih. Kazne za poslodavce kod kojih rade neprijavljeni radnici su do 16.500 eura. Najviše ih je među građevincima, trgovcima, u turizmu i ugostiteljstvu, auto-transportu, agencijama za osiguranje, kladionicama i kockarnicama, ali i među zanatlijama.

U Hrvatskoj oko osam posto zaposlenih prima dio ili cijelu mjesečnu platu “na ruke”, što je oko 90.000 radnika, pokazali su podaci Poreske uprave za prošlu godinu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno