Info

Manje posla za bh. neimare u inostranstvu

Manje posla za bh. neimare u inostranstvu
Manje posla za bh. neimare u inostranstvu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Manje posla za bh. neimare u inostranstvu- Građevinske firme iz BiH su u prvoj polovini ove godine imale manje posla u inostranstvu, pa je tako vrijednost izvršenih radova bh. neimara vani pala za nešto više od sedam odsto ili oko četiri miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju najnoviji podaci Agencije za statistiku BiH.

Prema tim podacima, bh. građevinske kompanije su u tom periodu u inostranstvu izvršile radove u vrijednosti od 54,4 miliona maraka i to najviše u evropskim zemljama, gdje je iznosila nešto više od 45 miliona KM, a potom u Africi i Aziji.

Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u ovoj godini, više od četvrtine ili 25,6 odsto tih radova odnosi se na objekte visokogradnje, a 74,4 odsto radova na objekte niskogradnje. Posmatrano po vrsti građevinskih radova, visokogradnja je zastupljena najviše u zemljama Evrope, dok je niskogradnja takođe zastupljena najviše u zemljama Evrope (77,4 odsto), a zatim i u zemljama Afrike (13,4 odsto) te Azije (9,2 odsto).

Zanimljivo je reći da su bh. neimari, pored velikog broja evropskih zemalja, u ovoj godini radili i u dalekim zemljama, poput Alžira, Etiopije i Kenije, i to iskuljučivo objekte niskogradnje, dok su radovi vršeni i u Saudijskoj Arabiji i Iraku.

Da bi bh. građevinari mogli proširiti poslove u Africi nagoviješteno je i na nedavnom sastanku ambasadora BiH u Libiji sa Mohamedom Sialom, ministrom spoljnih poslova Libije u Vladi nacionalnog jedinstva. Siala je tom prilikom pozvao bh. kompanije aktivne na projektima naftnog sektora da se vrate u ovu zemlju, te naveo da su Libijci upoznati sa decenijskim radom bh. firmi u ovoj zemlji te žele ojačati ekonomsku saradnju. Inače, najveći procentualni pad vrijednosti izvršenih radova u inostranstvu bh. građevinci su zabilježili u Keniji, Alžiru i Švedskoj. Sa druge strane, veća vrijednost radova u tom periodu evidentirana je u Crnoj Gori, Etiopiji i Srbiji.

Posmatrano po pojedinim zemljama, iz ovih podataka vidljivo je da građevinske kompanije iz BiH i u ovom periodu najviše radova izvršavaju u Albaniji, i to u vrijednosti većoj od 13 miliona maraka, a zatim u Crnoj Gori u vrijednosti od 9,3 miliona KM, te Srbiji, gdje je su obavljeni građevinski radovi “teški” 8,4 miliona maraka. Naravno, ne treba zanemariti ni vrijednost radova izvršenih u Njemačkoj u prvom polugodištu ove godine, a koji su iznosili 5,5 miliona maraka.

Kada je u pitanju vrsta radova bh. građevinskih firmi u inostranstvu, zanimljivo je reći da se u posmatranom periodu najveći poslovi iz oblasti visokogradnje obavljaju u Njemačkoj, Srbiji i Hrvatskoj, dok su se u oblasti niskogradnje najvredniji radovi izvodili u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS, rekao je da su evropske zemlje omogućile lakši pristup “našoj” domaćoj radnoj snazi koja važi za tradicionalno dobru radnu snagu u oblasti građevinarstva, ali ne i našim firmama, već isključivo radnoj snazi da lakše može doći do radnih dokumenata.

“Ovo se posebno odrazilo na smanjenje obima poslova na tržištu Njemačke sa kojim BiH ima i sporazum o korištenju detašmana, po kome domaće firme sa domaćom radnom snagom izvode radove kod njemačkih partnera. Od 1. januara ove godine Njemačka je takođe dozvolila slobodno tržište radne snage po kome njemačka firma može da angažuje radnika iz BiH (što i čine) da bude angažovan u njemačkoj firmi”, rekao je Petrović.

On je dodao da je to stvorilo određene probleme našim firmama, jer naši radnici pređu da rade kod njemačke firme i ostvaruju prihod za nju, a ne za domaću firmu iz BiH. “Na ovaj način došlo je do smanjenja obima poslova naših firmi na tržištu SR Njemačke, a samim tim prouzrokovan je ovaj pad koji ste pomenuli”, pojasnio je Petrović.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno