Ljudi

Maja među vodećim inžinjerima svijeta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Maja Hadžiselimović iz Zenice, koja će za mjesec dana steći zvanje diplomirane master inžinjerke mehatronike, Odsjek Robotika mehatronika i automatizacija, dio je tima koji će predstaviti svoj projekt na ovosedmičnom takmičenju iz industrijske tehnologije “KUKA Innovation Award” u njemačkom gradu Hannoveru.

Pobjednik takmičenja bi trebao biti poznat preksutra, četvrtak, 28. aprila. O Maji je Zenicablog prvi pisao – vidjeti članak OVDJE.

Ukupno 25 aplikacija za ovogodišnje takmičenje zaprimljeno je iz cijelog svijeta. Od njih 25, međunarodni žiri rasporedio je prijavljene u šest timova, koji će se takmičiti u finalu. Tim u kojem je Maja jedan je od šest odabranih, a osim nje tu su dr. Peter Heiligensetzer, Jytte Karstensen, Steven Kunze, Ruth Otto, dr. Rene Dencker, Bent Matthiesen i Bent Møller.

Aplikaciju na kojoj je radio tim Maje Hadžiselimović predstavit će na jednom od najprestižniji sajmova na svijetu “Sajmu industrijske tehnologije” u Hannoveru. Eksperti iz oblasti robotike iz cijelog svijeta će predzadnji dan sajma odlučiti o konačnom pobjedniku.

KUKA, jedna od vodećih svjetskih firmi u oblasti robotike, treći put dosada organizira ovo takmičenje koje ima za cilj predstavljanje inovativne robotske aplikacije i komponente vezane za temu fleksibilne proizvodnje, kao i direktnu saradnju čovjeka i robota te pronaći rješenja za svakodnevne probleme s kojima se suočavaju korisnici i nove ključne tehnologije koje je potrebno razvijati i demonstrirati.

Hadžiselimović radi u firmi MRK Systeme iz Augsburga 14 mjeseci te je u okviru toga počela raditi master rad koji je ujedno i dio projekta koji će prezentirati na sajmu.

Kako je za Fenu ispričala, ideja organiziranja takmičenja “Innovation Award” je integracija kooperacije ljudi i robota u industriju, a naziv projekta koji predstavlja je RoBinCo (Robot for Bin Picking and cooperation) gdje je korištena jedna od osnovnih ideja nove generacije robota – direktna saradnja čovjeka i robota.

U ovim aplikacijama uloga robota nije da isključi čovjeka iz procesa proizvodnje, nego da mu olakša rad, tako što će dizati teške predmete umjesto njega, poštedjeti ga neugodnih pokreta koje mogu prouzrokovati bol u leđima, rukama i slično.

– Ideja projekta je povećati kvalitetu radnih mjesta gdje je potrebno svakodnevno podizanje i manipuliranje teškim predmetima što često dovodi do muskuloskeletnih oboljenja. Primjenom našeg sistema, robot na sebe preuzima teži dio zadaka (podizanje predmeta) dok radniku ostaje da rukom navodi robota do željene pozicije gdje se predmet montira – pojasnila je Hadžiselimović.

Dodala je da je robot korišten u izradi sistema robot LBR iiwa (inteligentni industrijski asistent za rad) koji je namijenjen za sigurnu interakciju sa čovjekom te zaštitne ograde kao fizičke pregrade više nisu potrebne.

Naglasila je i da korištenje ovih robota uz IoT (Internet of Things) tehnologiju vodi ka stvaranju pametnih fabrika koje pored finansijske uštede nose i kvalitetnija radna mjesta.

Hadžiselimović je nakon studija automatike i elektronike na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu dobila stipendiju Erasmus Mundus programa, te je godinu dana studirala u Mariboru, na odsjeku robotike i automatike Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo.

Poslije Maribora preselila se u Novi Sad, gdje trenutno završava master studij na Fakultetu tehničkih nauka, katedra za Mehatroniku, robotiku i automatizaciju.

U okviru studija obavezna je studentska praksa, te je odlučila aplicirati za praksu u firmi MRK Systeme u Augsburgu, Njemačka. Tamo je primljena, a nakon prakse ponuđen joj je ostanak u toj firmi. Za mjesec danas postat će diplomirana master inženjerka mehatronike, Odsjek Robotika mehatronika i automatizacija.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno