Info

Ljekarska komora FBiH: zasjedanje u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ljekarska komora FBiH: zasjedanje u Zenici – Krajnje je vrijeme da se prestane govoriti o silnim problemima u zdravstvu, a počne o rješenjima za situaciju u kakvoj se sada nalazimo, istaknuto je na  sjednici Ljekarske komore Federacije BiH, održanoj danas u Zenici.

Ako komora, kao personifikacija struke, ne bude aktivno učestvovala u reformi zdravstva, tada ljekari Federacije ne mogu preuzeti nikakvu odgovornost za njen loš ishod, ističe doktor Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH.

On je u nedavnom ekspozeu pred zastupnicima Doma naroda Federalnog parlamenta iznio najveće probleme domaćeg zdravstva, kojem trebaju jasni odgovori na pitanja: kojim kapacitetima, kakvom metodologijom, kojom dinamikom i kakav ćemo zdravstveni sistem predloženim reformama na kraju dobiti, kada je pristup zdravstvu generalno loš.

U novim rješenjima, koja se predlažu duhom reformske agende i novom „Plavom knjigom“ Federalnog ministarstva zdravstva, samo se dolijeva ulje na vatru. Sistem finansiranja zdravstvene zaštite i sada je loš, a agendom se predviđa dalje smanjivanje zdravstvenog dinara, upozorava doktor Drljević.

Razočaravajuća je činjenica da u ovoj državi ne postoji nikakva odgovornost za ishod zdravstvene zaštite. Ali se ona itekako traži od liječnika i drugog medicinskog osoblja, primjećuje on.Ljekarska komora Federacije predlaže donošenje novih pravila i novih razmišljanja o funkciji i organizaciji bolnica, cjelovitu reformu zdravstva, zasnovanu na egzaktnim analizama i depolitizaciju zdravstva. Ljekari su ovom prilikom zatražili da resorno federalno ministarstvo poduzme aktivnosti na pripremi prijedloga prestruktuiranja zdravstva u Federaciji BiH, koja će biti dobro osmišljena i dugoročno projektovana, jer takve reforme se dešavaju jednom u 50 ili 70 godina, upozoreno je iz Ljekarske komore Federacije BiH.   (S.S. RTVZE)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno