Naše

Kritika Eko foruma – devastiranje okoline nije samo bitka protiv jedne firme

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kritika Eko foruma – devastiranje okoline nije samo bitka protiv jedne firme – U Leksikonu JLZ-a značenje za forum stoji: forum (lat.). 1. Starorim. trg, tržnica, mjesto za održavanje skupština, mjesto sudovanja; samoupravna općina koja se razvila iz trgovišta. 2. Javno zborište, javnost. 3. Izabrano ili imenovano tijelo, skupina, ustanova koja donosi ocjene ili odluke o određenim pitanjima.

Ništa od navedenog se ne bi moglo primijeniti za “naš” zenički Eko-forum. Čak i prefiks Eko je kićenje tuđim perjem, jer se ti samozvani ekolozi (ja ih nazivam nadri-ekolozima) uopće ne zalažu za čistiju i zdraviju okolinu, nego za gašenje željezare Arcelormittala, samo što nemaju hrabrosti da to otvoreno kažu. S obzirom da ne spadaju niti pod jedan redni broj značenja riječi forum, mogli bi biti organizacija koja organizira javne rasprave o ekologiji ili razne propagandne akcije koje bi imale za cilj da građani počnu racionalno razmišljati o ovom velikom problemu.

Nije onečišćenja zraka jedini ekološki problem. Ako u Zenici i jeste, a naravno da nije, onda nije željezara jedini zagađivač zraka. Današnja željezara po mojoj procjeni, a po tom pitanju sam stručniji i veći poznavalac ove problematike od svih članova foruma, u gradskom području općine Zenica učestvuje sa manje od 25% u onečišćenju zraka. O čemu govorim moglo bi se prikazati jednom usporedbom i pitanjem: koji će vodeni rastvor soli biti slaniji – jedna kašika soli u jednoj litri vode ili 10 kašika soli u sto litara vode? Naime, ako željezara AM-a i izbacuje više onečišćenja u zrak od komunalnih izvora, a i to je upitno, onda je to na visinu bar dvadeset puta veću od komunalnih izvora (automobili i kućna ložišta koji nam to čine direktno pod nos, a da ne govorimo o duhanskom dimu), odnosno na bar toliko veću zapreminu zraka. O problemu komunalnih izvora aerozagađenja, iz Foruma ni mu kajet, a da ne govorimo o tome da, s obzirom da je:

Eko-forum nevladino udruženje građana u kojem je najveći broj članova sa akademskim obrazovanjem raznih struka i zanimanja i koji su najvećim dijelom rođeni, žive i rade u Zenici ili su  svoj radni vijek proveli u njoj, za razliku od nekih– prema ovome vjerujte da poznaju svaki kamen u ovom gradu i svaki šaraf u miloj nam željezari… (Zlatan Alibegović, Treba li nam Eko-forum?, Žuta minuta – ZB), nije bilo nikakvi konkretnih prijedloga kako da se situacija koliko toliko poboljša. A mogla bi se značajnije poboljšati, naravno uz izvjesne napore, a ne šuplju priču. Dosadašnji rad Eko-foruma se može karakterizirati ka potpuna amnestija vlasti, bilo općinske ili onih viših, jer stalno potenciranje da je Arcelormittal jedini krivac za sve eko-nedaće Zenice, skretanje je pažnje sa svih ostalih uzroka vrlo loše ekološke situacije kod nas, a za čije je otklanjanje vlast direkto zadužena i jedino je što može učiniti.

Nikome u BiH, pa ni u Zenici, ne smeta što su svi naši vodotoci pretvoreni u smetljarnike i smetljišta, devastacija prostora, a često najkvalitetnije poljoprivredno i šumsko zemljište, uništavanje životnog prostora svih živih bića. (Smetovi, naše najbliže i nekada vrlo atraktivno izletište je na putu da bude potpuno devastirano; niko nije reagirao što je više od 3 km korita Bistričaka ostalo suho radi mini hidroelektrane koja više liči na mini vodenicu za mljevenja žita, a naši nadriekolozi u KEAP-u preporučuju nastavak slične prakse; izgradnjom hidroelektrane Vranduk, ostat će suho blizu 5 km korita rijeke Bosne kroz Vrandučku klisuru, jedini dio doline rijeke Bosne koji je koliko-toliko ostao neuništen.)
Devastiranje čovjekove okoline je i grijeh prema Bogu, pa zašto zajedno osobe od struke i vjerski službenici (imami, župnici, parosi) kao eko-aktivisti ne bi nešto učinili na ovom planu, jer bi to bilo i u korist ekonomije, a ne samo zdravije i ljepše čovjekove okoline.
P.S.
Prije izvjesnog vremena je Skupština ZD kantona uputila u javnu raspravu Kantonalni Ekološki Akcioni Plan, pa bih kao prilog toj raspravi iznio svoje mišljenje:
– KEAP je toliko sadržajan i aktuelan da mogu samo reći – žali bože papira koji je utrošen za njegovu izradu, a ispred mene im bile proste one desetine hiljada KM od nas poreznih obveznika, koje su autori za ništa međusobno podijelili!
– Na osnovu spiska autora KEAP-a, može se zaključiti da je gospodin Kasumović bar djelomično u pravu , kada je rekao: Moliću sve ove akademske profesore, koji se bave time da malo spuste lopticu, jer oni pođu tu nekakvu kampanju dizati radi nekakvih komisija da su u komisiji…
Arif Salkić


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno