Rekreacija

Krav maga u BiH sve popularnija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Krav maga predstavlja odbrambeno-taktički borilački sistem koji obuhvata više borilačkih vještina, a na prostore Bosne i Hercegovine došao je prije nešto više od deset godina. Za veoma kratko vrijeme veliki broj bh. građana je pokazao interes za krav magu.

Krav maga obrađuje samoodbranu, borilačke i borbene vještine, kao i vještine zaštite drugih, a sve to na jedinstven i jednostavan način učenja prihvatljiv čak i osobama koje nemaju postojeće iskustvo u borilačkim sportovima. Instruktori Krav Mage za Klix.ba su istakli da ovo nije borilački sport, niti borbena vještina nego sistem samoodbrane u civilnoj varijanti kao i vojni odbrambeno-taktički borilački sistem u vojno/policijskoj varijanti. Krav maga akademija u Zenici postoji od maja 2012. godine, a njen osnivač Elvir Huseinspahić licencirani je krav maga instruktor i predstavnik IKMFBiH za Zenicu.

“Iza nas je već nekoliko tematskih i promotivnih krav maga seminara održanih u BiH. Tri smo organizovali u Zenici. Trenutno u akademiji djeluje napredna i početna grupa, a u planu su nam još i krav maga za žene, dječija krav maga i vojno-policijska krav maga. Cilj nam je da u Zenici proširimo ovaj trenutno najpopularniji sistem samoodbrane na svijetu, da što više mladih afirmišemo kako bi ovladali bar osnovnim tehnikama krav Maga samoodbrane, da svojom obukom bar malo doprinesemo smanjenju nasilja na ulicama našeg grada, u našim školama i da učestvujemo u promjeni svijesti mladih, gdje težimo rješavanju svakog konflikta na najbezbolniji način za obje strane”, kazao je Huseinspahić za Klix.ba.

On je naglasio da sukob nije najbolja opcija za rješavanje problema, te se na treninzima velika pažnja posvećuje samokontroli, savladavanju panike i straha sa ciljem izbjegavanja fizičkog kontakta s napadačem.

“U suprotnom, svaki praktikant krav maga sistema raspolaže mnoštvom tehnika prilagođenih realnim situacijama koje u nuždi primjenjuje i na takav način rješava nastalu situaciju”, dodaje Huseinspahić.

Krav maga je u BiH došla prije desetak godina, a zbog svog polja djelovanja, gdje obuhvata više borilačkih sportova, sve više sportista sa drugih borilačkih vještina prelaze na krav magu.

“U svim borilačkim sportovima imamo limite, a u krav magi toga nema. Nema ograničenja, nema fair-playa prema osobi koja vas napada jer se ona koristi za preživljavanje, opstanak, na ulici u slučaju napada…”, dodaje Huseinspahić.

U Zenici od ukupnog broja osoba koje treniraju krav magu jednu trećinu čine osobe ženskog spola, uglavnom majke i studentice.

“Bilo je slučajeva da su žene bile žrtve fizičkog napada ili pokušaja silovanja pa su se odlučile za krav magu kao sistem odbrane. U tom slučaju mi smo njima jedna terapija, ali uglavnom dolaze jer se osjećaju nesigurno i žele imati neku sigurnost”, izjavio je naš sagovornik.

S obzirom na aktuelnu temu vršnjačkog nasilja, Huseinspahić je odlučio postaviti donju granicu godina za osobe koje žele učiti krav magu. Da biste trenirali krav magu potrebno je da imate najmanje 13 godina i da prođete određene provjere.

“Zaista se ne bih usudio raditi s maloljetnicima mlađim od 13 godina, jer oni često zbog problema vršnjačkog nasilja imaju skrivene ciljeve, a ovdje je bitna odgovornost. Iznad 13 godina mogu ozbiljnije razmišljati, ali i u tom slučaju obavljamo razgovore s njihovim roditeljima i s njima odradimo manje provjere kako ne bi došlo do zloupotrebe”, dodao je Huseinspahić.

Za kraj razgovora Huseinspahić je kazao da je interesovanje za krav magu iz dana u dan sve veće, ali da trenutni problem predstavlja organizacija trenažnih procesa i veličina sale u kojoj treniraju. Međutim, još jednom je za kraj naglasio da je ovaj odbrambeno-taktički borilački sistem odličan za žene kako bi na određeni način odgovorile snažnijem muškarcu.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno