Info

Kratina: uskoro tematska sjednica o zdravstvu

Uskoro tematska sjednica u Parlamentu o zdravstvu u FBiH
Uskoro tematska sjednica u Parlamentu o zdravstvu u FBiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kratina: uskoro tematska sjednica u Parlamentu o zdravstvu- U Parlamentu će uskoro će biti održana tematska sjednica o zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine, rekla je danas poslanica u Predstavničkom domu i članica parlamentarnog Odbora za zdravstvo Alma Kratina.

Najavila je to kao jedna od učesnica debate koju je Koalicija nevladinih organizacija “Jednakost za sve” organizirala u Sarajevu o temi “(Bez)uslovna zdravstvena zaštita žena – participacija?”.

Na tom skupu je između ostalog rečeno da i pored relativno dobre zakonske uređenosti u Federaciji, neki kantoni ni do danas nisu uskladili propise u ovoj oblasti s federalnim niti, zbog vlastitih teškoća, postupaju po federalnoj odluci o osnovnom paketu zdravstvenih prava, zbog čega neke grupe stanovništva, među njima siromašna i hronično oboljela djeca, otežano ostvaruju zdravstveno osiguranje.

Prema podacima entitetskih zavoda, više od 500.000 građana u Bosni i Hercegovini nema osiguranje, od toga više od dvije trećine u Federaciji BiH, rekla je tokom debate predstavnica nevladine asocijacije “Zemlja djece” iz Tuzle Mirsada Bajramović.

Navela je i podatak da je krajem 2015. godine u Tuzlanskom kantonu 46-oro djece ostalo bez osiguranja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno