Nogomet

Kraj nogometa kakvog poznajemo? FIFA razmišlja o ukidanju ofsajda i žutih kartona, uvodi penale kao u hokeju…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kraj nogometa kakvog poznajemo? FIFA razmišlja o ukidanju ofsajda i žutih kartona, uvodi penale kao u hokeju… – Marko van Basten svojim posljednjim intervjuom za Bild šokirao je veliki dio zaljubljenika u fudbal. Legendarni holandski igrač danas je prvi čovjek FIFA-e zadužen za tehnološki razvoj fudbala i najavio je velike promjene.

 FIFA je već proširila Svjetsko prvenstvo s 32 na 48 reprezentacija i time zgrozila mnoge, a sada je Van Basten naveo osam novih mogućih promjena.

Ukidanje ofsajda
 
“Fudbal je sve više i više poput rukometa. Jako me zanima kako bi fudbal izgledao bez ofsajda. Danas se cijela momčad zajedno brani, a onda suparnici imaju malo prostora za stvaranje prilika. Najviše klubova razmišlja prvo o obrani, a bez ofsajda u tome bi imali veliki problem. Fudbal bi ukidanjem ofsajda postao zanimljiviji, bilo bi više golova, a to navijači žele.”

Penali kao u hokeju
 
Umjesto produžetaka odmah bi se izvodili penali. Igrači bi s 25 metara krenuli s loptom sami prema golmanu, a za postizanje pogotka imali bi osam sekundi. Ostalo bi pet pokušaja, kao što vrijedi i trenutačno za udarce s bijele točke u raspucavanju.

“Ovo je mnogo spektakularnije za gledatelje, a zanimljivije i za same igrače. Imamo više opcija – dribling, udarac, a bilo bi lakše i vratarima”, rekao je Van Basten o penalima kakvi su se nekada izvodili u MLS-u.

Ukidanje žutih kartona
 
Umjesto žutog kartona, igrač bi određeno vrijeme proveo izvan igre.

“To bi uplašilo fudbalere jer je svima jasno koliko se teško braniti s igračem manje. A zamislite da to morate u jednom trenutku s dva ili tri igrača manje.”

Sa sucima jedino može razgovarati kapetan
 
Pravilo koje FIFA razmatra posuditi iz ragbija. Van Basten i društvo tako planiraju zaštiti suce od stalnih prigovora nezadovoljnih igrača.

Ograničiti broj prekršaja
 
Pravilo koje FIFA razmatra posuditi iz košarke, gdje igrače zbog pet osobnih pogrešaka isključe iz utakmice.

“Imam ideju da jedan fudbaler, kao u košarci, tokom utakmice može napraviti pet prekršaja. Nakon petog on mora napustiti igru.”

Smanjiti broj utakmica
 
“Zbog kvaliteta fudbala broj utakmica mora se smanjiti s potencijalnih 80 na maksimalno 50-55 po sezoni”, rekao je Van Basten i podsjetio da u Španjolskoj najbolji klubovi mogu odigrati čak 67 utakmica. A gdje su tek utakmice za reprezentaciju i prijateljske…

Povećati broj izmjena

Jedno od pravila za koja se bore mnogi treneri, a čiju borbu predvodi Manchester Cityjev menadžer Pep Guardiola.

“U slučaju produžetka, ako bi se oni igrali, uveli bismo jednu ili dvije dodatne izmjene.”

Ograničiti trošenje vremena

Mnoge živcira i trošenje vremena u posljednjim trenucima utakmica. Van Basten je i za to pripremio rješenje – od 80. minute utakmice lopta izvan igre ne bi smjela biti više od 10 sekundi.

“Gledatelji žele više akcije, više golova i veću borbu između klubova. Duge izmjene, još duža izvođenja prekida i izležavanje igrača previše kvare fudbal. Mnogo vremena gubimo na te stvari.”

Index



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno