Zenica

Kontrola pisanja lijekova sa esencijalne liste

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kontrola pisanja lijekova sa esencijalne liste – Zbog velikog prekoračenja potrošnje planiranih sredstava za lijekove sa esencijalnih listi u 2016 godini, na osnovu zaključka Vlade Zeničko-dobojskog kantona ,Ministar zdravstva je formirao stručnu komisiju koja  je  obavila kontrolu pisanja lijekova sa esencijalne liste u domovima zdravlja Tešanj,Magla, Kakanj i Poliklinici sa dnevnom bolnicom Doboj Jug,kao najvećim potrošačima sredstava za lijekove.

Komisija je kontrolisala ljekare koji su potrošili najviše planiranih sredstava ,na način direktnog uvida u zdravstvene kartone pacijenata  ,a na osnovu odabranih propisanih i realiziranih recepata koji su slučajnim uzorkom odabrani od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja.
Više od 80 % kontrolisanih ljekara nisu se pridržavali uputstva za pisanje određenih lijekova,naročito  lijekova naziva  Controloc, Zyllt i određenih antibiotika koji zahtjevaju antibiogram.

Komisija je pored detaljnog izvještaja o obavljenoj kontroli predložila mjere za poboljšanje stanja kada je u pitanju prekoračenje potrošnje sredstava za lijekove, od kojih naročito ističemo sljedeću:”U slučaju enormnog prekoračenja  potrošnje planiranih sredstava za lijekove  razmisliti o eventualnom ponovnom uvođenju procentualnog učešća zdravstvenih ustanova u pokrivanju dijela prekoračenja,što je uostalmo sadržano u Jedinstvenoj metodologiji ugovaranja zdravstvene zaštite.”

Kontrola pisanja i izdavanja lijekova na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja će se  intenzivirati naročito  nakon početka primjene nove dosta proširene liste lijekova,ali to ne znači osporavanje prava osiguranim licima na lijekove, nego znači samo ispravno postupanje u propisivanju i izdavanju lijekova sa važećih  listi .



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno