Posuđeno

Komitet za hitnost uništenja kluba

Ne damo Čelik
Ne damo Čelik
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Komitet za hitnost uništenja kluba -“Na Sjednici Odbora za hitnost NK Čelik održanoj danas 23.08.2011. godine donesene su sljedeće odluke:

Usvojena je ostavka direktora NK Čelik, Nermina Šabića. Isti će obavljati poslove direktora kluba u tehničkom mandatu do imenovanja novog rukovodstva kluba na Skupštini koja će biti održana 7. septembra 2011. god.
Šef stručnog štaba NK Čelik, Boris Gavran zatražio je sporazumni raskid ugovora, o kojem će Odbor za hitnost konačnu odluku donijeti u četvrtak 25.8.2011. god. Ekipu će do razrješenja statusa šefa stručnog štaba voditi njegov pomoćnik Elvedin Beganović.
Odbor za hitnost NK Čelik /Mirsad Ibraković, Amir Džidić i Husein Hinović/ će voditi klub do održavanja Skupštine kluba planirane za 7.9.2011. godine.
Zenica, 23.8.2011. god.“

Možda vam je nešto nejasno nakon početka ovog teksta – datumi i neka imena se ne slažu, no problemi, predložena rješenja i oni koji povlače konce su apsolutno isti. Ma šta se tu dešava?

Naslov ovog teksta nije tendenciozan niti ima za cilj promovirati senzacionalističke priče. On nije tu postavljen da skuplja “klikove”, “likeove”, “retweetove” ili “shareove” već da ukaže na katastrofalnu realnost u kojoj se naš Čelik nalazi. Kao što je problem “riješen” prije 4 godine, očito je da se sada igra na istu kartu.

Svi smo bili svjedoci farse oko “hitne vanredne” sjednice Skupštine našeg kluba. Kao da situacija nije dovoljno hitna već mjesecima, ako ne već godinama, aktuelna postava mudrih glava u Čeliku je odlučila da je potrebno sada razmišljati o novom Upravnom odboru kada je problem nastupio, a da to nije bilo potrebno u martu ili junu kada su nas obasipali milionima i obećanjima o titulama i evropskim takmičenjima iako smo upozoravali da će doći do ove situacije Nestaše milioni, finte ne upališe a mudre glave i dalje guraju po svom.

Upozoravamo i na skoru mogućnost totalnog kolapsa i gašenja kluba – hoće li ih i to iznenaditi?

Svoje “rješenje” članovi Skupštine i klupskog menadžmenta su pronašli u dobroj staroj i provjerenoj proceduri koja im tako dobro ide – imenovanju Komiteta za hitnost kluba koji ima za zadatak “razgovarati sa svim relevantnim akterima u procesu oporavka kluba”. Isti je imenovan u sljedećem sastavu:

1) Nihad Pašalić – v.d. predsjednik Skupštine,
2) Mirsad Čizmo – v.d. član Upravnog odbora,
3) Adnan Nuhagić – v.d. direktor,
4) Mirsad Ibraković – član Skupštine i
5) Zijad Softić – član Skupštine.

Sam sastav ovog tijela već tjera na razmišljanje – 3/5 istog imaju prefiks vršioca dužnosti – jedan zbog ostavke prethodnika (Pašalić), drugi zbog nelegalnog izbora na tu poziciju (Nuhagić), a treći (Čizmo) zbog isteka mandata. Jasno je da nešto smrdi u zemlji Danskoj (čak se usuđujemo citirati i Shakespearea ako načitana gospoda ne zna), no da smrdi u klubu Čeliku jasno nam je apsolutno svima. Jasno je i njima, samo najveći broj članova Skupštine iz straha i zbog borbe za očuvanje pozicija koje će uskoro ionako izgubiti, situaciju predstavlja drugačijom.

Međutim, tu se pored svih ovih nepravilnosti javljaju i nelogičnosti. Odjednom se provlače informacije da gosp. Mirsad Čizmo više nije član ovog tijela “jer više nema ništa sa klubom” te da je umjesto njega tu gosp. Husein Hinović, također v.d. član Upravnog odbora. Kako to gospodin Čizmo nema veze za klubom a njegov saradnik Hinović ima? I kako je povrh svega moguće arbitrarno promijeniti članove ovog tijela ako je već Skupština delegirala iste?

Vjerujemo da majstor za tumačenje statuta i fintiranje gosp. Pašalić to svakako dobro zna kao što to stalno pokazuje. Ako je gosp. Čizmo naknadno odlučio da ne učestvuje u ovom tijelu, to je njegovo pravo, ali njegov zamjenik ne može biti delegiran od strane nikoga drugog od Skupštine. No svakako nije to jedini problem u sastavu ovog tijela – više nas brine ucrtano ponašanje istog – imena se nisu mnogo promijenila pa samim tim ni metode, samo uporedimo šta se desilo 2011. god.

Prvi potez ovog imenovanog tijela zaista graniči sa realnim okvirima senzibilnog poslovanja i rješavanja aktuelnog problema. Od svih poteškoća, nelogičnosti i sramota s kojima se Čelik suočava, oni su se odlučili pozabaviti pitanjem trenera. Jasno je da je sramotno dozvoliti nedefinisani status već bivšeg šefa stručnog štaba Borisa Pavića, no zar je to bio jedini i najveći problem ovog kluba kojim se bavi Komitet za hitnost? Čime se gospoda naredni put bave – traže nam zamjenu za zadnjeg veznog ili diskutuju o promjeni boje rukava na dresu?

Očito je da članovi Skupštine kluba, što zbog vlastitog neznanja i nestručnosti, što zbog straha od onih koji već decenijama povlače kadrovsko-strateške poteze iz sjene i utjeruju režimsku disciplinu na koju su dobro navikli a promoviraju se kao pošteni sportski radnici, nisu u stanju donijeti bolju odluku od te. Moderan pristup i jednih i drugih, no nismo čuli nijednu ideju za spas kluba do sada – možda je ideja toliko dobra da se boje da je neko ne ukrade? Nema potrebe za sistemskim radom već je dovoljno isfintirati sistem?

Kada je već pojedinim članovima Skupštine kluba kao tijela bez ikakvog kredibiliteta i pravno-društvenog legitimiteta “dozvoljeno” da se pojave i tako ostvare potrebni kvorum, onda je prilično jasno zašto je održana “brzinska” sjednica na kojoj je oformljen Komitet za hitnost i “obećano” održavanje nikada završene sjednice kluba na kojoj se treba glasati o novom statutu. Na obećanja gospodina Pašalića smo već navikli tako da čisto sumnjamo da će se sjednica i održati – što zbog toga što će ovaj put biti “problem” utakmica sa Irskom, seoba lastavica koja prelijeću preko stadiona ili neki novi državni ili religijski praznik.

A i ako se održi – vjerovatno će naš istaknuti sportski radnik Muhamed Begagić sa svojim saradnicima “zabraniti” dolazak svojoj vojsci potčinjenih i ucijenjenih kako se ne bi ostvario kvorum.

Šta sada da očekujemo? Novo neodržavanje sjednice i novu agoniju koju nam svima pripremaju “fintaši” sa Obale Kulina bana bb, nova obećanja i “novi početak” sa “novim ljudima” ali iz “stare kuhinje”? Citirat ćemo i Winstona Churchilla: “Ako ne želiš riješiti problem – osnuj komisiju.”

Šta možemo učiniti? Zahtijevati ili usvajanje novog statuta čime se njihova priča nesposobnosti, prevara i finti završava a klubu daje šansa da konačno “prodiše” ili gledati novi Komitet za hitnost 2019. god. u istom sastavu, ako ga vremešna gospoda dožive. Pardon, ispravka, Čelik tada vjerovatno neće ni postojati.

Vratimo se na početak ovog teksta, a na jednu činjenicu na koju “Robijaši” ukazuju već godinama – “Čelik se ne bodri lajkom!” Čelikovci, šta ćete uraditi dok vam klub nestaje?

NGG ZA ČELIK

Komitet za hitnost uništenja kluba

Komitet za hitnost uništenja kluba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno