Politika

Koalicija ”Pod lupom”: Izborna kampanja ,,prljava” i usmjerena na manipulaciju birača

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koalicija ”Pod lupom” je na današnjoj press konferenciji u Sarajevu, tokom predstavljanja izvještaja o monitoringu predizbornog perioda, ocijenila izbornu kampanju kao ”prljavu” i usmjerenu na manipulaciju izbornom voljom birača.
Iz Koalicije navode da su ključne karakteristike dosadašnje izborne kampanje da se na predizbornim skupovima uglavnom govorilo o lokalnim temama, bez nuđenja konkretnih rješenja, izuzev Republike Srpske (RS) gdje je nezaobilazna tema bila referendum o Danu RS-a. Nastavljen je trend vođenja izborne kampanje na bazi izazivanja osjećaja straha od drugog i drugačijeg među biračima, obično vezanim za etnonacionalne podjele u bh. društvu.
,,Izborna kampanja se može ocijeniti „prljavom“, pogotovo u pojedinim, etnički nehomogenim, sredinama. Dosadašnji tok izborne kampanje pokazuje da je veliki broj političkih subjekata usmjeren na manipulaciju izbornom voljom birača”, rekao je direktor projekta Koalicije ”Pod lupom” Dario Jovanović.
Koalicija je u dosadašnjem toku izborne kampanje primijetila i dokumentovala 12 slučajeva govora mržnje ili nepotrebnog dizanja tenzija, te 51 slučaj zloupotrebe javnih resursa u vidu korištenja službenih vozila i službenog osiguranja u svrhu kampanje političkih subjekata. Zabilježene su zabranjene aktivnosti na 16 posmatranih skupova, organizovani prevoz građana autobusima na 19 predizbornih skupova, dok je podjela besplatne hrane i pića zabilježena na 118 skupova.
Posmatrači Koalicije su tokom devet sedmica rada na terenu došli do saznanja da se u 18 opština u BiH trguje mjestima u biračkim odborima i to u opštinama Busovača, Cazin, Foča FBiH, Han Pijesak, Istočno Novo Sarajevo, Kiseljak, Kotor Varoš, Livno, Lopare, Mrkonjić Grad, Rogatica, Sapna, Sokolac, Srbac, Teslić, Travnik, Zenica i Živinice. Pritisci na birače postoje u ukupno 13 opština, što je porast za 5 opština u odnosu na Prvi preliminarni izvještaj koji je objavila Koalicija ”Pod lupom” 2. septembra.

,,Kada govorimo o posmatranju rada izborne administracije, za veliki broj uočenih nepravilnostinedostaju adekvatne sankcije. Centralna izborna komisija BiH koristi različite izgovore za nedjelovanje po ovim prijavama“, rekla je koordinatorica za javne politike Jelena Tanasković Mićanović.
Što se tiče monitoringa medija, a koji su radili BH novinari i Agencija BORAM za Koaliciju ”Pod lupom”, primijećeno je da Lokalni izbori nisu bili dominatni sadržaj monitorisanih medija. Nešto veću pažnju izborima poklonili su news portali, u odnosu na druge tipovemedija.Najmanji interes za praćenje izbora pokazale su privatne radio stanice.
,,Generalno, možemo reći da mediji u prvih15 dana predizborne kampanje nisupokazali značajniji interes za izbore,odnosno nisu posvetili veću pažnjupitanjima od javnog interesa i načinu nakoje ih kandidati planiraju rješavati“, rekla je voditeljica istraživanja Lejla Turčilo.
Turčilo dodaje da su žene kandidatkinje podzastupljene uznačajnoj mjeri u odnosu na muške kandidate.
Koalicija je tokom konferencije pozvala građane da izađu na izbore, a političke subjekte na poštivanje Izbornog zakona i izborne šutnje.
,,Pozivam građane da zajedno zaštitimo glasove svih nas, da doprinesemo slobodnim i poštenimizborima vlastitim primjerom poštivanja zakona, te da sve uočene nepravilnosti na izborni danprijave Koaliciji „Pod lupom“ na besplatan broj telefona 080 05 05 05“, rekao je direktor projekta Koalicije ”Pod lupom”.
Jovanović je dodao da se na posmatrače Koalicije ”Pod lupom” vrše pritisci i zastrašivanja od strane političkih subjekata, o čemu će se Koalicija očitovati naknadno u cilju zaštite sigurnosti posmatrača.
Izvještaj o monitoringu predizbornog perioda i izborne kampanje se temelji na analizi 2.000 izvještaja posmatrača Koalicije ”Pod lupom” i 318 posjećenih predizbornih skupova, dok se izvještaj o monitoringu medija temelji na 1.884 analizirana sadržaja u vezi sa izborima i 46 monitorisanih medija.
Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije ”Pod lupom” Jovani Kljajić putem elektronske pošte [email protected] ili telefona 033 268 160 i 065 252 016.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno