Biznis

Kinezi ozbiljni sa gradnjom TE u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kinezi ozbiljni sa gradnjom TE u Zenici – Kineske kompanije već godinama grade najbitnije energetske objekte u Bosni i Hercegovini, a nacionalne banke te zemlje najčešće finansiraju njihovu izgradnju. Prema informacijama američkog instituta za istraživanje javnih politika (American Enterprise Institute for Public Policy Research), koji se između ostalog bavi i praćenjem kineskih investicija u svijetu, ukupne investicije Kine u BiH, u periodu od 2012. do danas, iznose 1,34 milijardi dolara (oko 2,42 milijarde KM), i to uglavnom u energetiku.

Posao u Tuzli

Jedan od najvećih projekata realiziran je u Stanarima kod Doboja. Tu su Kinezi finansirali, ali i gradili termoelektranu, dok su milione uložili u modernizaciju postojećeg rudnika uglja. Ukupna vrijednost radova iznosila je 1,5 milijardu maraka. Izvođač radova, kompanija EFT, novac je dobila od kineske nacionalne banke.

Da se Kinezi nisu koncentrisali samo na manji bosanskohercegovački entitet pokazuje i sporazum sklopljen s Vladom FBiH o izgradnji termoelektrane u Banovićima. Energetski objekat koji će banovićkim rudarima osigurati siguran posao u narednim desetljećima koštat će blizu milijardu maraka, a investitor, ujedno i izvođač radova, je Shanghai Electric Group Company Limited.

Termoelektranu u Zenici, čiji će parovod služiti i za grijanje grada, uskoro bi trebala graditi kompanija SEPCOIII. Riječ je o termoelektrani snage 350 megavata, a rok za izgradnju, po principu ključ u ruke, je 29 mjeseci. SEPCOIII se obavezao da će u narednih 15 godina sudjelovati u upravljanju termoelektranom, te da će po potrebi vršiti remont postrojenja. Interesantno je da ova kineska kompanija kroz Zenicu otvara vrata Evrope, s obzirom na to da im je ovo prvi posao na evropskom tlu.

No, definitivno najveći posao Kinezi bi mogli dobiti u Tuzli, na izgradnji Bloka 7 postojeće termoelektrane. Iako postoji niz nesporazuma u vezi s ovim projektom, favorit za dobijanje posla je kompanija Gezuba, jedna od najuspješnijih u energetskim sektorima širom svijeta. Ukoliko Kinezi dobiju taj posao, mogli bi postati vlasnici 50 posto Bloka 7, koji će od 2018. godine u tuzlanskoj Termoelektrani biti jedini blok u funkciji. Bosanskohercegovački stručnjaci su izračunali da bi se u Bloku 7 te 2018. godine trebalo proizvoditi 23 posto domaće električne energije. Njegova planirana snaga trebala bi iznositi 450 megavata, a planirano je da zamijeni postojeće Blokove 3 i 4.

Također, vrijedan posao Kinezi bi mogli otvoriti i u malom hercegovačkom gradiću Gacku. Kineska nacionalna kompanija Dongfang Electric još jednom je iskazala spremnost da na temeljima postojeće termoelektrane u Gacku izgradi novu, snage 350 megavata. Kinezi su svoju ponudu prezentovali u maju 2015. godine, a odluka da je podebljaju ovih dana jasno pokazuje njihovu nestrpljivost kada je riječ o realizaciji još jedne investicije u energetski sektor Bosne i Hercegovine.

Filozofija poslovanja

Odgovor na pitanje zašto su Kinezi zainteresovani za elektro-energetski sektor Bosne i Hercegovine potražili smo kod bivšeg ambasadora BiH u Kini, ekonomskog stručnjaka Amela Kovačevića.

– Kinezi jednostavno imaju filozofiju poslovanja. Oni kažu: ako imaš kupca negdje, primakni se tom kupcu. Ili, ako imaš resurse koje možeš kupiti, onda ih kupi. No, ne treba se zavaravati. Za BiH ne vrijedi ni jedno, ni drugo. Nismo mi neko bitno tržište, niti imamo neke pretjerane prirodne resurse. Oni investiraju u BiH jer će imati dugoročnu korist od toga, a pri tome će zaposliti svoju radnu snagu, kako u BiH tako i u Kini – pojasnio je Kovačević.

(A. Šećkanović/Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno