Info

Kazna do 15.000 maraka ako poslodavac prijevremeno vrati rodilju na posao

Kazna do 15.000 maraka ako poslodavac prijevremeno vrati rodilju na posao
Kazna do 15.000 maraka ako poslodavac prijevremeno vrati rodilju na posao
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kazna do 15.000 maraka ako poslodavac prijevremeno vrati rodilju na posao- Nacrt Zakona o zaštiti obitelji s djecom našao se na dnevnom redu ovotjedne sjednice Skupštine HNŽ-a. Posljednjih deset godina se najavljuje kako će ova županija konačno dobiti ovaj zakon, a izgleda kako će Vlada Nevenka Hercega konačno riješiti ovo pitanje. Kako su nam rekli naši sugovornici, predloženi akt je u formi nacrta, a nakon toga će se održati dvomjesečna javna rasprava.

“Odlučeno je da rasprava traje dva mjeseca jer se radi o važnom pitanju i želimo da se o njemu očituju svi kojih se ova tema tiče. Nakon toga zakon bi se u Skupštinu HNŽ-a trebao vratiti u formi prijedloga i konačno biti usvojen”, rekli su nam jučer u Vladi HNŽ-a. U nacrtu spomenutog zakona jasno se definira devet prava koja imaju obitelji s djecom, ali će na početku biti korištena četiri.

“Pravo na dječji doplatak, pravo žene tijekom rodiljskog dopusta, kao i pravo nezaposlene majke samo su neke od stavki koje će jasno biti definirane ovim zakonom kada stupi na snagu. Nažalost, u početku nećemo moći primjenjivati zakon u potpunosti zbog nedostatka novca, ali i na ovoj razini će nam trebati 5,3 milijuna maraka kako bismo isplatili ono na što će nas ovaj zakon obvezati”, poručili su naši sugovornici.

Inače, trenutačno se rodiljama u HNŽ-u isplačuje samo jednokratna naknada ok 400 KM nakon rođenja djeteta, dok ostale županije već godinama imaju riješeno ovo pitanje. Zbog manjka novca u proračunu, te brojnih drugih problema, usvajanje ovog zakona je već nekoliko puta bilo odgođeno. Naši sagovornici ističu kako bi ovaj Zakon bio i ranije donesen da nije bilo problema oko raspodjele javnih prihoda, odnosno, da je županija dobivala onoliko novca s viših razina vlasti koliko je bilo planirano. Ipak, nakon mjera štednje koje su uveli Vlada HNŽ-a i županijska Skupština, te usvajanja određenih zakona kojima se povećala prihodovana strana županijskog proračuna, odlučeno je da se krene s usvajanjem ovog zakona.

Niko od sagovornika nije mogao precizirati kada bi zakon mogao stupiti na snagu. Samo su rekli kako očekuju da će se to dogoditi tijekom iduće godine.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno