Politika

Kasumović: novac od takse na prodajna mjesta kladionica na poseban račun samo za sportske klubove!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kasumović: novac od takse na prodajna mjesta kladionica na poseban račun samo za sportske klubove! – Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, po svemu sudeći, odlučan je u namjeri da provede odluke koje je navodio kao svoja predizborna obećanja.

Već na 2. sjednici Gradskog vijeća, odnosno prvoj radnoj sjednici, zakazanoj za četvrtak, 1. decembra, naći će se jedna od njegovih inicijativa. Riječ je o prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama. Kasumović je uz pomoć svoga pravnog tima na tragu da građanima Zenice “vrati dio novca” koji godinama u milionskim iznosima sportske kladionice izvlače iz ovog grada.

fuad-kasumovic-press-Usvajanjem ove Odluke koja predviđa uvođenje komunalne takse na prodajna mjesta sportskih kladionica na području cijele općine, a čiji će iznos biti u zavisnosti od zone,   osigurat ćemo značajna sredstva za finansiranje sportskih klubova, ustanova iz oblasti kulture, kulturno – umjetnička društva. Sredstva će na početku godine biti uplaćena na poseban račun i isključivo će biti namijenjena za gore pomenute svrhe“, kazao je gradonačelnik Kasumović za ZenicaBlog.

Iz razgovora sa gradonačelnikom vidljivo je da je on već suočen sa opstrukcijama onih koji ovakvu odluku ne žele, te da protiv usvajanja ove Odluke, koja je u apsolutnom interesu građana Zenice radi jaki lobi, ali u Gradskoj upravi i Gradskom vijeću vjeruju u institucije države BiH.

U usvajanje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o kumunalnim taksama Grada Zenice kao rješenje svojih problema gledaju i u sportskim klubovima.

Nogometni klub Čelik je prvi u nizu „davljenika“ kojem bi, barem u teoriji,  odluka Gradskog vijeća mogla značiti spas.

adnan_nuhagic-„Puno očekujemo od Odluke o oporezivanju sportskih kladionica. Za NK Čelik to bi značilo siguran izvor finansiranja. Sa 40.000 do 50.000 KM iz tog izvora, najpopularniji klub u gradu bio bi sistemski riješen i to bi nam značilo definitivno rješenje većine naših problema“, kaže Adnan Nuhagić, v.d. direktora NK Čelik.

Nezvanično saznajemo, kako na području centra Zenice ima više od 60 prodajnih mjesta sportskih kladionica i da bi mjesečna taksa po predviđenoj odluci za svako od njih mogla biti i do 50.000 KM, ako su u centru grada.

Sudeći prema prvim reakcijama predstavnika sportskih klubova koji u velikom broju podržavaju gradsku upravu u realizaciji planiranih aktivnosti po pitanju pomenute Odluke, na izvjesno je da su Kasumović i gradske vlasti na tragu sistemskog rješenja problema finansiranja sporta i kulture u našem gradu. Na to ukazuju i dosadašnji komentari na društvenim mrežama.

Prvu informaciju, odmah po objavljivanju Dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća, Zenicablog je objavio NA OVOM LINKU.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno