Zenica

Kantonalna bolnica Zenica poslovala negativno, dugove planiraju vratiti kreditom

Dr. Rasim Skomorac
Dr. Rasim Skomorac
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je na 33. sjednici nakon burne rasprave usvojila Izvještaj o poslovanju Kantonalne bolnice Zenica za 2015. godinu, prema kojem je Kantonalna bolnica Zenica poslovala negativno sa dugom višem od tri miliona KM.

Planirani rashodi Kantonalne bolnice Zenica za 2015. godinu manji su za oko 815.000 KM, što se može ocijeniti pozitivnim. Međutim, prihodi su bili za više od tri miliona KM manji nego rashodi. Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac je kazao kako se problem Kantonalne bolnice Zenica ne razlikuje mnogo od drugih problema u kojima se nalaze i druge zdravstvene ustanove u Federaciji.

“Radi se o sistemskim problemima ubiranja doprinosa, od čega se najvećim dijelom zdravstvene ustanove i finansiraju. To je jedan od osnovnih razloga zašto su zdravstvene ustanove u problemu dugovanja prema dobavljačima i ogromnim finansijskim dubiozama i problemima”, izjavio je Skomorac.

On je dodao kako za takve probleme postoje kratkoročni i dugoročni planovi. Kantonalna bolnica Zenica nalazi se u proceduri završetka procesa dugoročnog kredita od oko 16 miliona KM, kojim će se pokriti dugovanja prema dobavljačima.

“Za neka dugoročna rješenja potrebne su sistemske promjene i regulisanje ubiranja doprinosa”, dodao je Skomorac.

Istakao je kako Kantonalna bolnica Zenica za razliku od Kliničke bolnice u Mostaru nema dugovanja za porez, ali ima dugovanja prema dobavljačima, dok su sve ostale obaveze redovno izmirivali. Istakao je kako je stanje u KBZ danas bolje nego ono koje je on zatekao, ali da u zdravstvu ima dosta problema.

“Stvari ne možemo posmatrati na isti način, ali svakako je potrebno sistemsko rješenje problema. Mi smo se trudili da popravimo odnose sa dobavljačima, ali u zdravstvu ima mnogo problema. U našoj bolnici imamo zgradu u koju trebamo ulagati. Potrebe za investicijama su ogromne, ali mi pokušavamo kroz brojne fondove popraviti tu situaciju. Izvršavamo svoju funkciju u otežanim uslovima, ali imamo namjeru da ih poboljšamo i promoviramo kantonalnu u univerzitetsku bolnicu”, dodao je Skomorac.

Dugovanja Kantonalne bolnice Zenica iznose blizu 16 miliona KM, dok su svi aparati trenutno u funkciji. Skomorac je za kraj istakao da su imali dva ozbiljna kvara uređaja za magnetnu rezonancu zbog strujnog udara te da su u pregovorima s Elektroprivredom od koje traže izmirenje troškova jer su kvarovi nastali njihovom krivicom.

Klix


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno