Info

Kako spriječiti krađu vašeg automobila

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako spriječiti krađu vašeg automobila- Iako su na meti automafije u Sarajevu luksuzni modeli automobila, nerijetko imate slučaj da se i starija vozila kradu ili obijaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS savjetuje građane kako sami mogu spriječiti krađu vozila.

“Uočavajte kretanje sumnjivih nepoznatih osoba u blizini vašeg stana (kuće) i parkirališta i u slučaju da vam je nešto sumnjivo, obavijestite policiju”, poručuju iz MUP KS.

Također kako navode, kada napuštate vozilo, pa bilo to i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave, zaključajte vozilo i ne ostavljajte dokumente.

“Postavite dodatnu zaštitnu bravu za upravljač ili polugu za njegovu blokadu. Ugradite alarmni uređaj i elektronsku blokadu motora (skriveni prekidač strujnog kruga). Ugradite poluge za blokiranje mjenjača, papučice, kočnice i kvačila. Zatvorite pomoćni krov i prozore. Ne ostavljajte vozilo u zamračenom i pustom mjestu duže vrijeme bez nadzora. U slučaju nestanka brave i uočenog oštećenja brave, obavijestite policiju, a nakon toga, promijenite bravu i vozilo premjestite na sigurnije mjesto. Kada nadgledate svoje vozilo, pogledajte i komšijino.”

Polovna vozila ne kupujte bez uvida u ispravnost dokumenata o vozilu i vlasništvu (saobraćajna dozvola i knjižica vozila).
Provjerite postojeća oštećenja na karoseriji vozila koja mogu ukazati da je vozilo ukradeno.
Ne kupujte vozilo koje nema originalan ključ.
Polovno vozilo kupuje se tek kada ste sigurni da nije ukradeno.
Ne kupujte vozilo od osobe koja nije vlasnik vozila.
Ne kupujte vozilo u sumnjivim i neovlaštenim radionicama.
Policija daje savjet i građanima koje vlastito ukradeno vozilo pronađu sami:

“Ako je vaše vozilo ukradeno i vi ste ga pronašli, ne otvarajte vrata vozila. Ne sjedajte u vozilo i ne dodirujte ga. Odmah pozovite policiju koja će izvršiti uviđaj. Tako će policija lakše identifikovati i pronaći kradljivca vozila.”

radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno