Biznis

Izvoz mesa i mesnih prerađevina

BiH bi uskoro mogla dobiti dozvolu za izvoz mesa i mesnih prerađevina na tržište EU
BiH bi uskoro mogla dobiti dozvolu za izvoz mesa i mesnih prerađevina na tržište EU
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvoz mesa i mesnih prerađevina- Bosna i Hercegovina je ispunila većinu uvjeta iz Akcijskog plana koje je odobrio Inspekcijski tim Direkcije Europske komisije za zdravlje i hranu, revizije i analize (FVO), kako bi nesmetano mogli izvoziti meso i mesne prerađevine na tržište Europske unije.

Akcijski plan za ispunjavanje uvjeta za izvoz mesa peradi i konzumnih jaja iz BiH u zemlje EU usvojen je 2012. godine. Sve predložene mjere Kancelarije za veterinarstvo BiH su ocijenjene kao zadovoljavajuće, što su potvrdili inspektori za zdravlje hrane Europske komisije.

“Većina mjera je realizirana što uključuje izradu podzakonskih propisa i vodiča, izradu odgovarajućih lista provjere, razvoj i upotrebu laboratorijskih metoda, uvođenje procedura u svrhu osiguranja slijedivosti i itd. Određene mjere iz Akcijskog plana zahtjevaju duže vrijeme za realizaciju, što se odnosi prije svega na pripremu i implementaciju plana kontrole salmonele, te odobravanje FVO-a, a što je jedan od preduvjeta za izvoz konzumnih jaja”, istaknuo je Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Ipak, najbitniji segment u svrhu odobravanja izvoza u Europsku uniju ove grupe proizvoda (meso peradi, proizvodi od mesa peradi i konzumnih jaja), predstavlja uspostavljanje efikasnog sistema službenih kontrola kroz izmjenu zakonodavstva (zakon o hrani i zakon o veterinarstvu). Usvajanjem ovog zakonodavstva i njegovim provođenjem omogućit će se verifikacija svih mjera iz Akcijskog plana i tada bi se mogla planirati nova revizijska misija FVO-a u Bosni i Hercegovini kako bi se provjerila ispunjenost svih uvjeta za izvoz.

“Rad na ispunjavanju uvjeta za izvoz mesa i mesnih prerađevina u zemlje EU je postavljen kao prioritetan u radu Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine, odnosno Kancelarije za Veterinarstvo BiH, kao i nadležnih organa u entitetima”, zaključuje Kalaba.

Podsjećamo, nedavno je osam mljekara iz BiH dobilo dozvolu nesmetano izvoziti proizvode u EU. To su mljekara “Meggle” iz Bihaća, “Mljekara Livno”, “Eko sir Puđa” iz Livna, “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice, “Milkos”, “Euro Food” iz Sarajeva, “Poljorad” iz Travnika i “Mliječna industrija 99” iz Gradačca.

Pored toga mljekara “Pađeni” iz Bileće je u postupku dobijanja dozvole za izvoz na tržište EU. Važno je istaknuti da i druge mljekare u BiH mogu izvoziti svoje proizvode u EU, ukoliko u međuvremenu ispune neophodne uvjete.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno