Info

Izgradnja i modernizacija cesta i mostova

Zajam od 65 miliona eura za izgradnju i modernizaciju cesta i mostova
Zajam od 65 miliona eura za izgradnju i modernizaciju cesta i mostova
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izgradnja i modernizacija cesta i mostova- Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Projekt sanacije štete nakon poplava i modernizacije cesta u FBiH) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Riječ je o zajmu vrijednom 65 miliona eura s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, uz povoljnu EURIBOR kamatu. Dodatno će iz federalnog budžeta za realizaciju ovog projekta biti izdvojeno oko šest miliona eura.

Sredstva zajma namijenjena su sanaciji šteta nakon poplava uz istovremenu modernizaciju cesta, izgradnju obilaznica oko Bugojna, Donjeg Vakufa, Gruda, Livna, kao i prvu fazu izgradnje obilaznica oko Cazina, Kiseljaka i Goražda. Istovremeno će dio sredstava biti utrošen za radove na južnoj obilaznici Mostara, izgradnju prve faze cesta između Izačića i Bihaćate Bihaća i Bosanske Krupe, kao i za sanaciju 16 mostova i jednog tunela.

Ovaj projekt je dio šireg investicionog programa „Modernizacija cesta u FBiH“, za koji su interes iskazale i Evropska investiciona banka (EIB) i Svjetska banka (WB), a koji je uključen u Program javnih investicija 2016 – 2018. godine.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno