Zločini

Iz KPZ Zenica rukovodio narko mafijom po BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iz KPZ Zenica rukovodio narko mafijom po BiH – Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na području Bosanskog Novog se vrši akcija u borbi protiv narko mafije, a uhapšene su tri osobe.

U akciji učestvuje više desetina policijskih radnika SIPA-e, a lišene su slobode tri osobe među kojima i osumnjičeni organizator i jedan od nosilaca narko kriminala u BiH.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, više desetina policijskih službenika, rano jutros, započelo je pretrese i lišenja slobode na području općine Bosanski Novi.

Meta akcije su trojica osumnjičenih za organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama, na međunarodnoj razini, a među uhapšenima je i jedan od nosilaca organiziranog narko kriminala na području BiH.

Slobode su lišeni: Jasmin Selimagić, rođen 1987. godine u Prijedoru, nastanjen u Bosanskom Novom, Anđelko Novaković, rođen 1985. godine u Bosanskoj Krupi, nastanjen u Bosanskom Novom i Ganija Kurti, rođen 1969. godine u Nikšiću, državljanin Crne Gore, nalazi se pod nadzorom Službe za poslove sa strancima (SPS) BiH.

Uporedo sa lišenjima slobode, izvršen je pretres objekata i vozila koje osumnjičeni koriste, na području Bosanskog Novog.

Tužilaštvo BiH je u suradnji sa SIPA-om i partnerskim agencijama iz Crne Gore, provelo detaljnu i temeljnu istragu, tokom koje su prikupljeni dokazi, da su navedeni osumnjičeni sudionici međunarodnog krijumčarenja velikih količina opojne droge “marihuana” i “skunk”, sa područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, koja se dalje distribuirala na ilegalnom narko tržištu u sjeverozapadnom dijelu BiH.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni Ganija Kurti, koji se nalazio na izdržavanju kazne u KPZ Zenica, iz zatvora putem kontakata u Crnoj Gori i BiH, koordinirao krijumčarenje opojne droge u Bosnu i Hercegovinu. Radi se o osobi koja je ranije protjerana iz BiH, te je koristeći krivotvorene dokumente, ponovo ilegalno ušao u BiH, gdje je uhapšen.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata krijumčarili količine od više kilograma ove opojne droge, a osumnjičeni Selimagić, često je radi nadgledanja opojne droge i njenog transporta, boravio u Crnoj Gori.

Ovom akcijom zadat je odlučan udarac strukturama narko kriminala koje djeluju u sjeverozapadnom dijelu BiH, a čiji su konzumenti opojnih droga uglavnom mlade osobe iz Bosanskog Novog i okolnih mjesta.

Nakon izvršenih pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih, donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i zemljama regiona, intenzivno sudjeluje u akcijama u borbi protiv narko kriminala, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. (Klix)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno