Politika

Isaković o glasanju Ustavnopravne komisije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Isaković o glasanju Ustavnopravne komisije – Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH, koj je predložila Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma.

Predsjedavajući te komisije Mirsad Isaković je kazao da je Ustavnopravna komisija utvrdila postojanje ustavnog osnova, ali nije podržala principe predloženog zakona, koji predviđa da svaka kandidatska lista ima jednak broj kandidata muškog i ženskog spola koji se na cijeloj listi raspoređuju naizmjenično.

Po njegovim riječima, četiri člana komisije su glasala „za“ principe, a četiri su bila protiv.

– SNSD, SDS i HDZ nisu glasali za ovaj prijedlog Komisije iz razloga što smatraju da to nije dobra stvar. Mi smo ovim zakonom htjeli da stvorimo društvo, odnosno utičemo na društvo jednakih šansi u kome bi utrku počeli svi sa istog osnova – kazao je Isaković.

Dakle, ističe on, i muškarci i žene „izbornu trku bi počeli sa 50:50 posto, naizmjenično raspoređeni na listi“.

– Naš prijedlog je išao, u principu, da dostignemo nivo Evropske unije, da bude 25 do 27 posto žena prisutnih u zakonodavnoj vlasti – istaknuo je Isaković.

Po njegovim riječima, u prošlom sazivu je u parlamentu usvojen prijedlog da na listama bude 40 posto manje zastupljenog spola i „dostigli smo cifru od 20 posto učešća žena u zakonodavnoj vlasti“.

– Ovom prilikom smo željeli sa 50 posto da dosegnemo nivo EU prvi u okruženju i mislim da je to bila dobra prilika. Prilika je bila da stvorimo društvo jednakih šansi, da stvorimo ono čemu težimo – kazao je Isaković, dodajući da, na žalost, nailaze na opstrukcije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno