Ljudi

Intervju: Harun Čolić (KK Vukovi)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Intervju: Harun Čolić (KK Vukovi) – Sagovornik Zenicabloga je Harun Čolić, prvi trener KK Vukovi –

Za početak, predstavite klub koji vodite, koliko ima članova, selekcija, neke od rezultata…

haruncolic-Prije svega bi želio da se zahvalim redakciji i uredništvu Zenicabloga na ovoj ukazanoj prilici za intervju i da im poželim još dug i uspješan rad.  Vlasnik sam Košarkaškog kluba „Vukovi“ Zenica. Klub je oformljen u novembru 2012-te godine, a službeno je počeo sa radom u februaru 2013-te godine. Za tadašnjeg i aktuelnog predsjednika kluba imenovan je Faruk Čolić, osoba sa bogatim iskustvom u zeničkoj košarci, trener koji je radio u Zenica – Metalnom, Zenica- Čeliku, ŽKK Čelik i evo na kraju u KK Vukovi. Trenutno u našem klubu ima oko 80 članova u četiri selekcije govori da je odluka o osnivanju bila i više nego ispravna. Toliki broj djece najbolje opisuje ispravni pristup i način rada. Već dvije sezone klub uspjeva da ima sve takmičarske selekcije što nije jednostavan poduhvat i sigurno iziskuje puno uloženog vremena i truda.

Rezultatski mi iz sezone u sezonu vršimo kontinuirani rast i ono što odgovorno tvrdim da smo jedan od najpozitivnijih primjera za rad sa djecom i brend koji ima jako veliku tendenciju rasta. Prve rezultatske zahtjeve koje smo postavili sebi je bilo oformljene sve četiri takmičarske selekcije i to smo uspjeli u rekordnom roku od dvije sezone. Za prošlu sezonu smo imali cilj oformljenja kvalitetne baze po broju djece i evo zaključno sa početkom ove sezone smo ispunili i taj cilj. Sigurno da ovu sezonu možemo biti u sredini tabele sa svim selekcijama a u sezonama koje dolaze i konkurenti za sami vrh tabele. Također nama je želja proizvodnja kvalitetnih igrača jer svi rezultati su nevažni ukoliko pogledamo činjenicu da recimo u zlatnoj kadetskoj reprezentaciji nijedan igrač nije bio sa prostora Zenice ili da trenutne članove svih omladinskih reprezentacija, a da dolaze sa prostora Zenice možemo prebrojati na prste jedne ruke.

Koliko je “zahvalno” baviti se sportom za najmlađe kategorija, ima li podrške, Grada, resornog ministarstva, privrede…

-Generalno raditi sa djecom predstavlja jako naporan posao koji traži stalnu koncentraciju i dobru psihičku pripremu. Glavna vodilja u radu je sama ljubav prema djeci i u ovom slučaju košarci. Mislim da su svi u BiH upoznati sa dobrotom i sposobnošću rahmetli načenika Huseina Smajlovića koji je davao maksimalne napore da svim sportskim klubovima izađe u susret i da zenički sport bude pozitivna slika i primjer našeg grada ali izuzev toga očigledno je da mi još nemamo neki sistem vrijednosti ili je naš narodni mentalitet daleko od produktivnog i zadovoljavajućeg.

Glavni dio troškova održavanja svih takmičenja u omladinskim ligama snosi kanton dok grad pomaže pri realizovanju i organizovanju nekih sporednih manifestacija. Pored toga klubovi imaju problema sa pokrivanjem ostalih troškova za koje se snalazimo uglavnom uz skromnu pomoć imućnijih pojedinaca i njihovih kompanija u ovom gradu. Također jedan od dodatnih problema je i nedostatak komunikacije na mnogim relacijama ( Grad – Kanton – Klubovi ) gdje su pojedinci zasnivali mandate na obećanjima a ista ostanu nerealizovana po preuzimanju funkcija. Nekada i lijepa riječ te otvoren razgovor može značiti puno u radu bilo kojeg kluba a ne da većina nas osjeća „maćehinski“ odnos na mnogim mjestima u rodnom gradu.

Problem je i u samoj činjenici da izuzev „gradskih“ klubova mi ostali nemamo mogućnost  ili nismo finansijski stabilni da koristimo usluge jedne od zasigurno najljepših dvorana na području BiH, zeničke arene, te smo primorani da se „naguravamo“ i snalazimo po ovim preostalim školskim dvoranama koje iz godine u godinu postaju sve popunjenije a kvalitetnog riješenja nema na vidiku.

Mi u Zenici još koristimo dvorane koje recimo nemaju ni pune dimenzije košarkaškog terena ili su svoj vrhunac razvoja i samu izgradnju doživjele u vrijeme Jugoslavije. Kvalitetnih riješenja ima, samo uz malo sluha i razumijevanja od nove gradske vladajuće strukture mi možemo napraviti još ljepšu budućnost i nastaviti tamo gdje stao naš zadnji gradonačelnik.

Putujete sa ekipom, kakva su iskustva iz drugih sredina?

Za proteklih deset godina koliko radim sa djecom uvidio sam da su rijetki primjeri gdje se sve uklopilo u jednu kompaktnu cjelinu tj. da klub ima kvalitetne uslove za rad, podršku grada i sponzora, podršku kantona i na kraju same države. Jedan od kvalitetnijih primjera gdje je fino postavljena hijerarhija je u susjednom Kaknju gdje se poklopila činjenica da je načelnik veliki zaljubljenik u košarku i da klub vode uspješni privrednici. Također primjetio sam i da klubovi iz susjednih sredina tipa Viteza, Kiseljaka, Novog Travnika imaju jako kvalitetne dvorane i riješeno pitanje mnogih stvari, vjerovatno zbog kvalitetne politike vladajućih struktura, a koje mi u Zenici možemo sanjati. Mišljenja sam da jedini razlozi zbog kojih naš sport opstaje je ljubav prema sportu, Bosanski inat i ta doza neke fanatičnosti. Jer kako drugačije objasniti da u svijetu košarke imamo toliko vrhunskih sportista koji su radili u uslovima koji u susjednim državama ( Hrvatske i Srbije ) imaju seoski klubovi. Pa samo ako pogledamo primjer jedne Cedevite ( Zagreb, Hrvatska ) ili Mega Leksa ( Beograd, Srbija ) shvatit ćemo da smo mi ipak ne godinama nego desetinama godina daleko i iza tih mega giganata po svim parametrima. Također je poražavajuća činjenica da mi u BiH nemamo kvalitetnog menađera koji bi mogao naše mlade talente lakše progurati na Evropsku i svjetsku scenu.  I sve dok se budemo radovali tuđoj nesreći a uspjeh nam bude predstavljala činjenica da smo se kvalificirali na neko takmičenje ili pobjedili rivalsku ekipu iz grada mi ćemo biti mali i nekvalitetni.

– Kako ocjenjujete stanje košarke u Zenici, ali i BIH, pogotovo vezujući to s omladinskim pogonima i ulaganjem u sport?

Pa ako gledamo samo one informacije koje su nam dostupne, lako dolazimo do zaključka da je jako loša situacija generalno u košarci, a onda i u košarci u Zenici. U prethodnom odgovoru sam spominjao nedostatak komunikacije od krovne orgnaizacije KS BiH pa do svih ostalih popratnih struktura koji su formirali jedan uski neprobojni obruč podobnih i imućnih pored kojih se glas „malih“ zanemaruje a često i ne čuje. Momenti u kojim vas se neko sjeti su događaji od obostranog interesa ili potreba za nekom uslugom da bi nakon toga opet sve bilo po starom. Moram naglasiti da je sve više politika vezana za sport i život pa smo svjedoci kontinuiranog stranačkog mobinga nad sportom gdje se sredstva raspoređuju na osnovu telefonskog imenika i kafanskih stolica a ne na osnovu truda, želje, rezultata ili kvalitete. Ovom prilikom bi čestitao pobjedniku za funkciju gradonačelnika Fuadu Kasumoviću kojem želim uputiti apel za SPAS omladinskog sporta u Zenici i to ne samo košarke nego generalno svih sportova u Zenici.  Mladih ljudi voljnih za rad sa kvalitetnim idejama i entuzijazmom ima a sve što je potrebno je pružiti istim priliku za rad.

Ulaganje u sport mora biti pametnije i organizovanije jer nije zdravo ni korektno da 90 % budžeta se potroši na 4 kluba i par pojedinaca dok za ostatak sportskih kolektiva ostanu mrvice. Uz Fudbal i košarku treba i moraju da budu važni rukomet, odbojka, plivanje, atletika, gimnastika, šah, biciklizam i generalno sva sportska društva vezana za rad sa djecom. Meni je nepojmljivo i neshvatljivo da naprimjer godišnja organizacija svih omladinskih utakmica košarkaške lige u Zenici za sve klubove jednaka mjesečnoj plati trojice ili četvroice prosječnih fudbalera BH premijer lige i da za takvu nema sredstava.

Također bi želio da istaknem jedan projekat koji smo radili zajedno sa osnovnom školom Meša Selimović gdje smo renovrali vanjsko igralište na kojem se u ljetnom periodu okupljao veliki broj dječaka igrajući se i stvarajuči kvalitetnu bazu novih generacija košarkaša. Izuzetno cijenim i momke sa Mokušnica čiji rad uveliko donosi popularizaciji košarke i razvijanju novih zdravih mladih individua.

Želja mi je da sa aspekta sporta Zenica postane jedna zdrava sredina sa jasno definisanim planovima umjesto djelovanja od danas do sutra a da rezultati svih zeničkih sportskih kolektiva budu stalne teme lokalnih medija i televizija koje bi sigurno morale davati više prostora pozitivnim stranama sportskih klubova i pojedinaca a ne da se repriziraju izvještaji samo od 5-6 klubova i da konstatno ista lica govore već „izlizane“ priče.

Kakvi su planovi KK Vukovi za 2017.

Mi smo već uradili mnogo kada je naš klub u pitanju, a sama činjenica da smo jedan od prepoznatljivijih brendova u Zenici a i šire govori mnogo. Svakako da je cilj dodatna promocija kluba i van prostora naše države a moram priznati da nam je bila izuzetna čast u protekle dvije godine ugostiti osobe poput : Emira Mutapčića, Adisa Bečiragića, Bojana Brkića, Josipa Pandže, Denisa i Zlatana Sedića te mnoge druge istaknute i priznate sportske ličnosti.  Također nam je podršku u radu pružio i kandidat za gradonačelnika na prošlim izborima gospodin Eldin Vrače a svakako i pobjednik ovih izbora gospodin Fuad Kasumović. Te reference i takve gosti su nam predstavljali samo daljni podstrek za rad. Vrata našeg kluba su otvorena svim dobronamjernim ljudima koji žele da upoznaju i shvate šta znači moto našeg kluba „ Vrline prije svega „ a ujedno se zahvaljujem i roditeljima koji nam bezrezervno ukazuju svoje povjerenje i pružaju punu podršku.

Za narednu godinu bi voljeli da ovom gradu podarimo jedan pravi košarkaški turnir na kojeg bi svaki zaljubljenik ovog sporta bio ponosan – II Turnir Nezavisnosti, da budemo istaknutiji dio lokalne zajednice i da se odužimo svojim vrijednim radom prema istoj a da naša djeca ostvare što više životnih i sportskih uspjeha i da naš grad Zenica postane regionalni centar sportske kulture ako Bog da.

Ove godine ste imali turnir za Dan nezavisnosti, 1. mart, planovi za 2017.?

screenshot003Prvo izdanje Turnira Nezavisnosti je proteklo iz cilja i želje da se na neki prikladan način obillježi dan nezavinosti Bosne i Hercegovine, pa smo mi u klubu uz veliku pomoć rahmetli gradonačelnika Smajlovića, velikog sportskog radnika i prijatelja kluba ujedno i velikog zaljubljenika u košarku gdina Kasima Sarajlića, te podršku nekih zeničkih privrednih objekata između ostalih LS Investa, Mikrokreditne fondacije Lider, Sevdah Kafe, Tisala i Gog-a, a zajedno sa medijskom pažnjom upravo Zenicabloga, Sportzdk-a, Kanala 6 i RTV Zenica uspjeli da organizujemo jedan jako kvalitetan turnir. Gosti turnira su bile selekcije : KK Cedevita, OKK Spars, WBS Teslić, KK Lions, KK Millenium i OKK Čelik a takmičenje se održavalo u dvije starosne kategorije (Predpionira i Pionira ) a najviše sportskog uspjeha su imali članovi Cedevite ( Predpioniri ) i Sparsa ( Pioniri ). Za organizaciju prvog turnira nam ostaje veliki žal što kvalitetu i značaj istog nisu prepoznali u tako velikom dobrotvoru košarke BH Telecomu.

Za narednu godinu 2017 mi imamo u planu održavanje II turnira nezavinosti, a naravno povodom dana nezavinosti Bosne i Hercegovine na kojem bi sami akcenat turnira stavili na kvalitetu sudionika. Tako da smo planirali pored prošlogodišnjih osvajača KK Cedevita Zagreb i OKK Spars Sarajevo pozvati i najistaknutije sportske kolektive iz regiona. Sa nekima smo već ostvarili kontakt i isti su iskazali zainteresovanost za dolazak. Ovakav turnir iziskuje veću pažnju grada i kantona kao i sponzora jer upravo ovakvi događaji su najbolji pokazatelj budućnosti košarke u Zenici, kantonu i državi.  Teško je u ovoj organizaciji djelovati sam pa bi iskoristio ovu priliku da pozovem sve zainteresovane i sposobne da nam se pridruzže, da pozovem sponzore da budu podrška jednom kvalitetnom događaju koji će im sigurno omogučiti kvalitetnu prezentaciju na koju mogu biti ponosni i na kraju da pozovem djecu da se pridruže porodici KK Vukovi i saznaju zašto su Vukovi najbolje okruženje za razvoj, druženje i zabavu.

Intervju za portal SportZDK – LINK OVDJE



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno