Zenica

Ilahija za Ajvatovicu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ilahija za Ajvatovicu- BZK “Preporod” Gornji Vakuf je uradila spot za novu ilahiju Hora Preporod Gornji Vakuf pod nazivom “Tevba” kojom se prvi put predstavljaju široj javnosti. Istoimeni CD je ugledao svjetlo dana prije nepunih šest godina, ali sve dosad nije bilo prilike da se uradi i spot. Napokon, posao je dovršen, a radnja je povezana sa Ajvatovicom, što spot svakako čini aktuelnim, jer su u toku aktivnosti zatvaranja manifestacije 506. Dana Ajvatovice.

Tekst za ilahiju napisao je Avdo Zec, aranžman Edin Fazlić Fatih, a snimanje spota uradila je ekipa dron.ba. Lokacije snimanja spota bile su Prusac (dio starog grada i stijena na Ajvatovici), te Gornji Vakuf, netaknuti dio prirode-slap koji ostavlja bez daha svojom divljinom i nepristupačnošću. Sve je povezano u jednu predivnu priču o Ajvatovici i o simbolu pokajanja i obavljanja zikra nakon kojega je, prema predanju, raspukla stijena i potekla voda žednom stanovništvu toga kraja.

Ovaj hor oformljen polovinom 1998. godine je djelovao samostalno sve do 2004. od kada hor postaje sekcijom BZK “Preporod” Gornji Vakuf. Današnji hor broji 20 članova a do danas sastav hora se mijenjao. Sadašnju postavku hora čine mješoviti sastav i to:
Muški članovi hora-solisti: Alem i Selman Dizdar;

Hor: Amer Šljivo, Edin i Ibrahim Glamočak, Avdo Zec, Haris Dizdar, Saudin Lužić.

Ženski članovi hora-solistica: Amina Đelihođić;

Hor: Aida Ćatić, Jasmina Omerović, Lejla Karamustafić, Minela Garača, Nejra Kevro, Nevzeta Puljarga, Šaha Šečunović, Emira Huskić, Esma Kasumović.

Klavir: Melika Hadžimehanović

Klavijature: Derviš Musa

Rukovodilac hora je Đenana Bajraktarević, prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno