Ljudi

Hulusi Akar zavolio BiH: Glavni general turske vojske želi da živi u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hulusi Akar zavolio BiH: Glavni general turske vojske želi da živi u Zenici –  Pučisti su bili zarobili i kao taoca u Vojnoj komandi zračne baze Akinci kod Ankare držali i načelnika Generalštaba Oružanih snaga Turske, armijskog generala Hulusija Akara.

U brzoj vojno-policijskoj akciji general Akar je oslobođen. Ova vijest obradovala je i veliki broj Bosanaca i Hercegovaca, posebno Zeničana, budući da je general Akar u njihovom gradu proveo jedan dio svoje bogate vojničke karijere i u kojoj, otkrio nam je Jasmin Imamović, jedan od njegovih brojnih zeničkih prijatelja, čak razmišlja živjeti.

torta akar

Vezan za BiH

General Akar bio je komandant turske mirovne vojne misije u BiH od augusta 1997. do augusta 1998. Sjedište turskog SFOR-a bilo je tad u Zenici, u kojoj je ova misija realizirala brojne projekte.

– General Akar ostavio je dubok trag, kako u Zenici tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Tokom njegovog mandata obnovljeni su brojni putevi, škole… Pružao je veliku i nesebičnu pomoć institucijama kulture, te značajnu pomoć stanovništvu kroz zdravstvene usluge. Uz njegovu i pomoć turskog bataljona obnovljena je i srpska pravoslavna crkva u našem gradu – kazao je za Faktor Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije Mostovi prijateljstva BiH−Zenica, koja radi na očuvanju i jačanju prijateljskih i bratskih veza između BiH i Republike Turske.

I nakon odlaska u druge NATO-misije, te kasnije po povratku u Tursku gdje je napredovao prvo do komandanta kopnenih snaga, a potom i do prvog čovjeka Turskih oružanih snaga, general Akar ostao je trajno vezan za našu zemlju. Tako je u oktobru 2013. godine u sjedištu Generalštaba bio domaćin svojim zeničkim prijateljima.kovaci 2

Uvijek na pravoj strani

Šest mjeseci kasnije, 9. maja 2014, general Akar posjetio je BiH i Zenicu, gdje mu je ovo udruženje uručilo plaketu pod nazivom Prijatelj BiH. Tom prilikom je posadio i Drvo prijateljstva u Turskom parku, koji je izgradila upravo turska mirovna misija. Posjetio je i bivše sjedište svoje komande u krugu fabrike Mittal-Zenica i susreo se s brojnim starim prijateljima koje je upoznao tokom boravka u Zenici u poslijeratnom periodu, među njima i s bivšim načelnikom Zenice Besimom Spahićem, bivšim premijerom Zeničko-dobojskog kantona Bedrudinom Salčinovićem, Nebojšom Nikolićem, koji je bio predsjednik Gradskog vijeća…zenica akar

– Drago nam je što je živ i zdrav, a najviše nam je drago što je pokazao koliko je častan čovjek, što je bio na pravoj strani i što će nastaviti jačati i poziciju turske armije i Republike Turske. On je nama rekao da toliko voli Bosnu i Zenicu da razmišlja poslije karijere kupiti vikendicu i ovdje provoditi dio svojih penzionerskih dana. Posebno mu se sviđaju Zenica i okolica, a mi smo mu obećali pronaći lokaciju – kazao je Imamović za Faktor i naglasio da je general Akar kao veliki prijatelj BiH i Zenice uvijek dobrodošao gost.

 Brojna odlikovanja

General Hulusi Akar rođen je 1952. u Kajseriju. Završio je vojnu akademiju 1972. Obavljao je veliki broj odgovornih funkcija u turskoj vojsci. Odlikovan je i brojnim medaljama Sjevernoatlantskog saveza, između ostalih i zbog vojničkih zasluga tokom SFOR-ove operacije u BiH. Dužnost načelnika Generalštaba Turskih oružanih snaga preuzeo je u augustu prošle godine.

(Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno